Данаил Папазов: В морския сектор ще се усети, че министърът е от този бранш
Данаил Папазов: В морския сектор ще се усети, че министърът е от този бранш / Дарик Варна

Ще направим всичко възможно в морския сектор да се усети, че транспортният министър е от този бранш. Това заяви във Варна министърът на транспорта Данаил Папазов. Той добави, че ще се опита да осъществи промени, които дълги години е искал да направи.

Министърът разкри, че не е привърженик на пренасянето на администрацията от едно място на друго. „Прехвърлянето от София във Варна механично не виждам какво ще реши", коментира той, като уточни, че на регионалните звена е нужна по-голяма финансова самостоятелност.

„В момента в „Морска администрация" във Варна дори да си купят хартия, трябва да питат София", изтъкна Папазов. Според него в София трябва да има звено, което да работи по законодателните инициативи, връзката с различните министерства, международната дейност и привличане на средства по европейските програми. Оперативните въпроси ще бъдат оставени за решавани край морето. Същата промяна ще бъде направена и в работата на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Една от следващите стъпки ще е промяна в срока на удостоверенията за експлоатационна годност на пристанищата. Те няма да се издават за срок от една година, а ще станат постоянни, обяви министър Папазов. По думите му в Министерството на транспорта ще се работи и за създаването на гаранционен фонд за корабостроенето.

От следващия вторник ще започнат да функционират нови пет Обществени съвета към Министерството. За всеки вид транспорт ще има по един Обществен съвет. Петият ще се занимава с информационните технологии и съобщенията.

Транспортният министър коментира и случая със задържания в Панама варненски капитан. „Капитан Светлозар Собаджиев е един от най-добрите ми приятели", заяви Папазов. Той добави, че се опитва да направи всичко възможно за освобождаване на сънародника ни, като с този въпрос се занимава още преди да стане министър. Според Данаил Папазов държавата не е направила малко в случая, но проблемът бил, че в Панама много трудно се решавали точно такива случаи.

Във Варна министър Папазов връчи заповедта за назначение на новия шеф на "Морска администрация" кап. Георги Цветков. Кандидатурата на 47-годишния кап. Цветков е излъчена от морския бранш и одобрена във Варна и Бургас. В тази връзка Папазов изрази задоволство, че новият началник на агенцията е консенсусна фигура.

К.д.п. Георги Цветков завършва през 1988 г. ВВМУ „Никола Вапцаров" - Варна, със специалност „Навигационен офицер". Преминал е множество допълнителни квалификационни курсове. От 1998 г. е капитан далечно плаване. Има стаж от 12 години в областта на управлението на безопасността, качеството, сигурността, опазването на околната среда и безопасността при работа и охрана на труда.

Цветков е работил на различни длъжности в „Български морски флот" като капитан, назначено лице на брега, офицер по сигурността на компанията, представител на ръководството. Работил е като суперинтендант/одитор и е участвал в създаването на Системата за управление на безопасност и качество в БМФ. Ръководил е и направлението към компанията, отговарящо за въвеждането и сертификацията на Системата за сигурност на 77 кораба. От февруари 2013 г. до момента е бил капитан на кораба „Марциана". Владее английски и руски езици.