В Ловеч настаниха 15 деца при родители по проект „И аз имам семейство
В Ловеч настаниха 15 деца при родители по проект „И аз имам семейство / lovech.press

От началото на годината досега 15 деца са настанени при родители по проекта „И аз имам семейство" на Агенция „Социално подпомагане", чийто партньор е община Ловеч, съобщи администраторът на проекта Рена Керезова. Първото дете е настанено на 10 януари, след това следват още 14. Миналата седмица бе извършено настаняване по спешност на четири деца, две от които новородени.

Екипът по приемна грижа към общината е провел над 60 индивидуални информационни срещи с интересуващите се от приемна грижа хора. 18 лица и семейства са заявили желание да станат приемни родители до момента, като 14 са утвърдени и вписани в регистъра за професионални приемни родители, а в 12 вече има настанени деца. Един от кандидатите се е отказал в процеса на проучване и един не е утвърден от комисията по приемна грижа към Регионалната дирекция „Социално подпомагане" - Ловеч. Екипът продължава да работи по оценяването и проучването на още две семейства, подали заявления за предоставяне на професионална приемна грижа.

Социалните работници по приемна грижа към проекта и експертите от отдел „Закрила на детето" към Дирекция „Социално подпомагане" - Ловеч, подкрепят приемните родители и наблюдават адаптацията на децата в приемните семейства и тяхното развитие. Да си приемен родител, е голяма отговорност, защото не е достатъчно да вземеш дете в своя дом, а да имаш готовност за ангажирано партньорство с много хора - социални работници, учители, психолози, биологични родители на детето, когато това се налага, посочи Керезова.