Президентът ще коментира гражданското недоволство в страната
Президентът ще коментира гражданското недоволство в страната / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев ще направи изявление във връзка с актуалната ситуация и продължаващото вече повече от 20 дни гражданско недоволство в страната.

Веднага след като парламентът избра Делян Пеевски да оглави ДАНС, държавният глава заяви, че сваля доверието си от кабинета. „Жалко, дадох кредит на доверие и апелирах за обичайните 100 дни. Но след това назначение и по начина, по който то бе извършено, моят кредит на доверие е изчерпан. Не мога да се съглася ръководителят на една от най-важните служби в държавата, която от днес е натоварена и с отговорността да противодейства на организираната престъпност, да бъде номиниран, обсъден и избран за 15 минути без никакъв дебат, без обосновка, без концепция, без нищо - това е недопустимо”, заяви тогава президентът.

Плевнелиев определи избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС като „своеобразен рекорд в годините на прехода, рекорд на политика на задкулисие”.

В края на юни държавният глава коментира, че „България може да се гордее с толкова демократичен, симпатичен протест”. „Следя внимателно както протестите и техните искания, така и ясните призиви на организатори и участници да се запази тази толерантентност и законосъобразност на протестите, която наблюдаваме досега”, посочи в изявлението си Плевнелиев.

„Протестиращите българи показват много ясно своята привързаност към демократичните ценности, към правилата на правовата държава и обществения ред”, заяви още той.

Протестните митинги и шествия в страната започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. Въпреки отмяната на решението обаче, гражданското недоволство не стихна. Към този гняв се добавиха поредица изказвания и действия от страна на властта. Освен това бунтове предизвика и назначението на Росен Малинов за нов областен управител на София, тъй като се оказа, че той е сътрудничил на Шесто управление на Държавна сигурност.