Предвиждат увеличение на гарантираните вземания на работниците при фалит на предприятие
Предвиждат увеличение на гарантираните вземания на работниците при фалит на предприятие / снимка: БГНЕС, aрхив

Двойно увеличение на гарантираните вземания на работниците и вдигане с 200 лева на максималния размер на обезщетението при несъстоятелност на предприятието предвиждат законови промени, приети на първо четене от социалната комисия в парламента.

В случай на несъстоятелност работниците ще имат право да получат 6 начислени, но неизплатени заплати от последните 12 месеца преди обявяване на несъстоятелност, от фонда за гарантираните вземания към Националния осигурителен институт. За деветгодишната си дейност фондът е натрупал активи в размер на 240 милиона лева и е изплатил обезщетения за над 4 и половина милиона лева.

Според законовите промени работодателят трябва да е осъществявал дейност минимум 12 месеца преди началната дата на неплатежоспособността, за да могат работниците да използват правата си за обезщетение. То ще се равнява на 6 заплати, като максималният размер на една заплата не може да надвишава 1200 лева при сегашните 1000 лева. Проблем остава изпълнението на задължението на работодателя да информира работниците за несъстоятелност в срок от 30 дни, посочи пред депутатите социалният министър Хасан Адемов. „Най-често го изпускат този месец и след това започват отказите на директора на фонда за гарантиране вземанията на работници и служители", коментира той.

Част от работодателските организации отказаха да подкрепят законопроекта в този вид, а синдикатите настояха за връщане на задължението на работодателя да плаща вноската от 0.1 процент, дължима към фонда за гарантирани вземания. Тази вноска не се дължи вече трета година.