От Съюза на учениците предлагат да има техен представител в екипа на премиера
От Съюза на учениците предлагат да има техен представител в екипа на премиера / снимка: Sofia Photo Agency, архив
От Съюза на учениците предлагат да има техен представител в екипа на премиера
65243
От Съюза на учениците предлагат да има техен представител в екипа на премиера
  • От Съюза на учениците предлагат да има техен представител в екипа на премиера

Народните представители от Атака проф. Станислав Станилов, Гален Монев и Кирил Колев и депутата от Коалиция за България Валентина Богданова обсъдиха на среща днес искания на Съюза на учениците в България, свързани със Закона за образованието. Учениците изложиха пред депутатите идея да има възможност за втори учител-оценител, когато ученикът не е съгласен с оценката си.

Сред предложенията са и представител на учениците да присъства в екипа на министър-председателя. Депутатът от Атака Станислав Станилов им отговори, че в Конституцията е регламентирано кой може да присъства в екипа и кой - не. Според председателя на съюза на учениците в България Адриан Кирилов, стипендиите на всички ученици трябва да се равняват на 15 на сто от минималната работна заплата.

Адриан Кирилов посочи, че сред исканията на съюза на учениците в България е стимулирането на участие в извънкласни дейности, като предложението е за активните да се издават сертификати.

„Искаме учениците да бъдат равно третирани, т.е. да няма едни с по-висока стойност, а други с по-ниска стойност. По тази логика искаме фиксиране на ученическата стипендия на 15% от минималната работна заплата. Отделно бихме искали да участваме в Комисията по образованието в Народното събрание, като това е нещо много важно за нас, защото повечето от учениците дори не знаят, че в момента беше входиран вече Законопроект за училищно образование, който регламентира пак само консултативни съвещателни права на Ученическите съвети. А Ученическите съвети трябва да станат по-независими и регистрирани в съда", обясни Кирилов.

Според депутата от Коалиция за България и член на Парламентарната комисия по образование и наука Валентина Богданова, някои от исканията на учениците са трудно изпълними.

„Те искат стипендиите да се фиксират, но това е наистина въпрос на дискусия. Те поискаха представител на учениците да съветва и министър-председателя, т.е. да бъде част от екипа му и това да бъде уредено в закон, а Ученическият съвет да има безспорни правомощия. Аз мисля, че част от това, което те искат може да стане факт още сега, например участието на представители на една създадена структура в работата на двете комисии, като имат претенции Комисията по образованието и науката и Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта", обясни Богданова.

Според Адриан Кирилов Законът за образование трябва да бъде обсъден и с учениците.