Бъчваров: Потенциалът на България за енергия от биомаса би засенчил мощностите на АЕЦ Козлодуй
Бъчваров: Потенциалът на България за енергия от биомаса би засенчил мощностите на АЕЦ Козлодуй / снимка: Sofia Photo Agency

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наш гост е Андрей Бъчваров.

Андрей Бъчваров завършва Американския университет в България, специалност „Бизнес администрация". През 2005 г. получава награда от фондация Еврика за мениджър на годината. Основател е и мениджър на Балканска Инвестиционна Консултантска Агенция („БИКА"), а от 2010 г. фирмата управлява инвестиционен фонд на ЧЕЗ с 40 млн. евро собствен капитал, който инвестира във възобновяеми енергийни източници в България. Създател е на един от първите кол центрове в България, а в момента е докторант по информатика в Софийския университет. Андрей Бъчваров е сред основателите на Българската асоциация за биомаса през 2011 г., а през 2012 г. е избран за председател на асоциацията.

Какво знаем и какво не знаем за биомасата и генерираната от нея енергия? Аз я титолувах като основен заместител на горивото. Прав ли съм или малко се изхвърлям?

Това, което не знаем за биомасата е, че биомасата може да се използва за производство на електроенергия, което е болна тема в нашето общество. И тя е навсякъде около нас, започвайки от битовите органични отпадъци-боклукът, който изхвърляме всеки ден в коша, селскостопански отпадъци, отпадъчна дървесина, която замърсява гората, водоканални утайки от пречиствателни станции и така нататък. Ние на глава население сме виден производител на отпадъчна биомаса, която гние, плащаме грешни пари да я складираме, вместо да я използваме.

Дай ни пример. Какво може да бъде биомаса? Аз се сещам за кочана на царевицата, примерно, малки остатъци от дървета, които се реят из полетата, остатъци от селскостопанска продукция. Какво още? Всичко това, ако се събере грижливо, складира, пресова и запали, в един момент, то произвежда енергия.

Абсолютно. Това, което ние изхвърляме в коша всеки ден, което отива в някакви бали, плащаме пари да гние и да замърсява въздуха с метан. Много се говори в обществото за замърсяване с въглероден двуокис и никой не се замисля, че в биомасата като гние, въпросната органична биомаса отделя метан, който е 10 пъти по-вреден. Биомасата са всичко това, което замърсява гората, кара я да гние, кара я да се самозапалва, след това ходим да гасим пожари. Това, което също отделя метан -биомаса са отпадъците от животновъдството в България, което слава богу, благодарение на европейското финансиране, се разви добре. Но догодина идват няколко европейски директиви и въпросната биомаса, фекалиите от животните, те нямат право да ги депонират. И това създава един огромен проблем. Друг пример за биомаса са отпадачните продукти от едно елементарно засяване с царевица, пшеница. Пак нямат право производителите да складират това нещо. Така че биомасата е всичко, което може да гние органично около нас.

Напоследък все повече се разраства интересът към биомасата. Как е оценен енергийният потенциал на този източник в България?

Ако вземем отпадъчна дървесина, ние говорим за над 2 милиона тона от всичките ни преработвателни предприятия, които те ги изхвърлят по дерета и реки, селкостопански твърди отпадъци-над 5 милиона тона на година, селскостопански течни отпадъци-над 500 милиона кубични метра и всякакви енергийни култури. Тук дори не визирам нашият боклук, който изхвърляме. Не го визирам, защото той не се сепарира и се изхвърля в насипно състояние. Няма нито мотивация, нито желание в населението да го сепарира, защото не се оползотворява. Така че потенциалът в България като биомаса, може би, ще засенчи това, което имаме като инсталирана мощност в АЕЦ „Козлодуй".

Какъв е размерът на инсталираните мощности в областта на производство на енергия на биомаса в страната и за какъв все още неразгърнат потенциал, примерно технологично суровини, може да говорим?

Въздържам се да кажа никакъв, защото тази тема тепърва се повдига в обществото, По данни на ЕСО, цитирани в решение на ДЕКВР, инсталираните мощности са 23 мегавата. Давам пример какво е това. Ако говорим за зелени проекти в мегавати- фотоволтаиците, соларните проекти са над 1000, вятърните проекти са над 700. На този фон говорим за 23 мегавата инсталирани биомаса, от които работят 6 мегавата.

Къде функционират тези инсталации? Похвали някои отличници.

За мен отличник е инсталация на биомаса в Кубратово. Тя защо е интересна? Защото тя оползотворява един огромен ресурс, който също ще се чудим къде да го дяваме скоро-така наречена водоканална утайка от пречистветелни станции. Това е един токсичен разтвор, който нямаме право да го изхвърляме. Въпросната инсталация в Кубратово, това са около 3 мегавата електрически или топлинна енергия, те оползотворяват биогаз от водоканална утайка. Имаме, за съжаление, няколко неуспешни проекти оползотворяващи биомаса, произвеждащи топлинна енергия, което за България е огромен проблем. Да го кажа просто-хората няма с какво да се топлят зимата, но в Банско 10 мегавата топлинни, в Ихтиман-3 мегавата, в Хасково... За съжаление, всички тези инсталации или едвам кретат или са фалирали, както инсталацията в Банско.

Какво спира развитието на инсталацията за биомаса, какви са основните ви спънки, кой ви пречи?

Това, което основно спираше развитието е първо, че е много сложен процес. Второ- крайно недалновидната политика на държавата доскоро по отношение на биомасата. Нашият регулатор, говоря за ДЕКВР, изплашен от наплива на зелени проекти спъваше това развитие.

Вашата мащеха?

Не, аз бих казал, че с Анжела Тонева за първи път, от няколко председатели насам, намираме някакъв нормален диалог. Виждаме реален експерт, който подкрепям вече и бихме подкрепяли. Но до момента имаше едно бъркане на баби и жаби-биоамасата се бъркаше с възможните слънца, ветрове и други проекти, с извинение към колегите. Изплашена от наплива на зелени проекти държавата се опитваше да спъне единственото нормално и работещо нещо, което носи допълнителни, реални ползи на населението.

Казваш, че новият председател на ДЕКВР е лъч светлина в тунела, в който попаднахте от година, година и половина насам.

На 1 юли излязоха новите ценови решения, включително за енергията от така наречените възобновяеми енергийни източници. Така в лицето на Анжела Тонева, определено виждаме желаещ можещ човек, способен на диалог. И нашата комуникация помогна този факт. Важно в случая е, че централата на биомаса, не прави само ток, не прави само топлина. Тя се намира до населени места. Целият смисъл на тези инсталации, че те осигуряват практически безплатна топлинна енергия на населението. Давам груб пример. До населените места-например Смолян, където хората нямат пари, в дълбоката провинция, в малките градове нямат пари- да се отопляват. Това е шанс същата тази биомаса, отпадъчните дърва, които те горят в печки „чудо" и замърсяват невероятно околната среда. България в момента е в наказателна процедура от ЕС от януари тази година. Ние най-вероятно ще получим глоба от 120 милиона евро на година за замърсяване на въздуха с ФПЧ10 -това са фини прахови частици. В Лондон през 60-те години забраняват камини на дърва и на въглища, защото народът просто се трови. В момента какво се случва? Вместо да се оползотворява тази отпадъчна биомаса от гората, ние не говорим за здрави, прави дърва, ние говорим за клонки, вършина, листа. Вместо това да се оползотворява високоефективно, хората в добрия случай купуват дърва за горене, в още по-добрия случай за тях- продават ги, крадат ги от гората и започват да се тровят, предимно децата си. Това отива в белите дробове на въпросните деца. Връщайки се към проблемите, това, което до момента виждаме е неразбиране поради липса на достатъчно експертиза от страна на държавата. Защо един проект на биомаса се отличава от слънчев проект? Давам пример. Ние като фонд направихме такъв проект-слънчев. От 10 милиона евро инвестиция- 9,5 отидоха в Китай и Германия. Докато при биомасата, доста голяма част от нещата могат да се произвеждат в България. И докато в една инсталация, която построихме за 10 милиона евро са заети от 2 до 4 човека охрана. При аналогични инсталации от 5 мегавата биомаса заетите ежедневно хора, свързани с поддръжката на централата, доставката на дървесина са около 140 човека. Говорим за места с висока безработица, създаване поминък на хората и много висока добавена стойност.

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

Други предимства, които може да ни предостави биомасата като източник на енергия, сравнение със слънцето, вятъра? А пък и с традиционните въглища, примерно?

Без да нападам вятър и слънце, въпреки че така прозвучава, ще кажа простичко: „Духне вятър има ток, не духне вятър няма ток". Кога ще духне вятър и най-добрата врачка трудно може да го предскаже. Там толеранса е плюс- минус 30% При слънцето е плюс- минес 15% . Има слънце, няма слънце. В момента се оплакват от ЕСО как не могат да балансират тази енергия. Докато биомасата представлява постоянни тела. Това са едни мънички тецове по 4-5 мегавата, които осигуряват електрическа и топлинна енергия на место. Те осигуряват поминък на хората, осигурява безплатна топлинна енергия и не представляват никакво главоболи за ЕРП-тата, за НЕК, за ЕСО, за всички участници на пазара. Както вече казах, това чисти гората,осигурява поминък и това е първа крачка към утилизацията на боклука, за която всички говорят , но никой не я прави.

Какви са очакваните тенденции в сектора за година, две напред? Как ти лично ги виждаш? Как ги вижда общността ви, имайки предвид актуалното ниво на развитие на технологиите във ВЕИ сектора? Какво е според теб тяхното бъдеще в България?

Тяхното бъдеще е доста минимално. Пак казвам виждаме 1000 мегавата слънце, 700 мегавата вятър. Ние виждаме не повече от 100 мегавата биомаса. Строят се много тъжно, много мъчно, свързано е с огромни инвестиции, но това е една първа крачка, едно бебенце, което е добре да не го задушаваме в момента. Честно казано, моите изгледи за години напред са негативни, защото имаме една трайна липса на експертиза. Има някакъв лъч светлина в диалога с държавните институции, но като право държавните институции са обречени на един популизъм, те са изключително зависими от обществено мнение. Освен ако нямаме простичко популяризиране на тази идея, не виждам определено бъдеще.

Ти как се чувстваш при това положение, ти си млад, интелигентен, амбициран да работиш в неперспективен сектор?

За момента се чувствам отвратително. Надявам се, че това ще се оправи, защото ние и аз като управител на фонд, с огромно желание се заехме преди две години с този сектор, защото виждаме конкретни ползи. Ние сме граждани на тази държава и при очевадни ползи, недоумението буди отвращение, свързано с липсата на диалог. Надяваме се, че това ще се подобри още следващите месеци.