13 случая на заразени с дребна шарка морбили са регистрирани у нас
13 случая на заразени с дребна шарка морбили са регистрирани у нас / снимка: Sofia Photo Agency, архив
13 случая на заразени с дребна шарка морбили са регистрирани у нас
65242
13 случая на заразени с дребна шарка морбили са регистрирани у нас
  • 13 случая на заразени с дребна шарка морбили са регистрирани у нас

13 случая на силно заразната дребна шарка морбили са регистрирани в няколко области на страната, съобщи за Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 10 от заболелите са на територията на столицата и са на възраст от 9 месеца до 21 години, като причината за тяхната инфекция е пренос на заразата от Германия.

Според д-р Кунчев опасност от епидемия може да има само тогава, когато внесеният вирус попадне сред неимунизирана група от населението. Експертът припомни, че случаи на морбили у нас не са регистрирани от епидемията през 2009 година. За да не се допусне сега разпространение на инфекцията, от Здравното министерство започват допълнителна имунизационна кампания в засегнатите райони.

Освен 10-те случая в столицата, има заболели още двама души на територията на Нова Загора, а едно дете на две години е регистрирано с морбили в Разград, поясни д-р Кунчев.

„Единият внос е от Германия, другият е от Истанбул, а третият още установяваме откъде е. Опасността е внесеният вирус да попадне сред неимунизирано население, както това се е случило, на практика основно в София от внесения от Германия случай, и донякъде в Нова Загора от внесения в Истанбул. Тъй като става въпрос за засегнати преди всичко деца от ромската общност, това е още едно потвърждение след голямата епидемия отпреди няколко години, че проблемът ни с имунизационния обхват е основно в тази група. Затова и сега предприетите мерки са насочени към това да доимунизираме всеки, който по някаква причина, независимо каква е тя, няма пълна имунизация. Дали няма общопрактикуващ лекар, или е бил в чужбина, или пък не се е отзовал, важното е сега тези лица да получат тази защита, за да не позволим на вируса да се разпространява."

През 2009 година, след внесен от Германия случай, инфекцията бързо се разпространи сред неимунизирани лица от ромски произход и обхвана цялата страна, в резултат на което имаше и жертви. След извънредна имунизационна кампания, разпространението на епидемията е спряно. Според експертите за предпазени от заболяването могат да се считат тези, получили два приема на комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола.