Слънцето е „виновник” за глобалното затопляне
Слънцето е „виновник” за глобалното затопляне / Център за слънчев и слънчевоземен мониторинг

Високите температури и промените в климата, особено през лятото се дължат на естествения ход на слънцето, а не на човешка намеса и глобално затопляне. Това са установили астрономи от Стара Загора в хода на развитието на проекта „Хелиотараксия - Център за слънчев и слънчевоземен мониторинг", който вече година се развива в Стара Загора.

Като част от него народната астрономическа лаборатория в града се включва и в дендрохронологичния проект на Института по астрономия с народната обсерватория „Рожен" - БАН. При него се изследва връзката между годишните кръгове на дърветата и слънчевата активност.

Именно тя показва, че климатът в последните години повтаря този от началото на 19 век. Като първопричина за наблюдаваната продължителна тенденция към горещи и сухи лета пък се сочи силното отслабване на амплитудата на „слънчевото динамо".

Предстои да се установи има ли подобна тенденция и по отношение на зимните месеци. Това ще стане с изследване на годишните кръгове на иглолистни дървесни видове. Известни трудности създава фактът, че у нас е трудно да се открие над 200 годишно дърво от този вид, каквито са изискванията на проекта.

Проектът „Хелиотараксия - Център за слънчев и слънчевоземен мониторинг е с научно-изследователски, научно-приложен и образователен характер в областта на хелиофизиката и слънчево-земната физика.

Реализира се на територията на Старозагорска област от учени в областта на космическата физика и астрономията от Института по астрономия с НАО "Рожен" - БАН и НАОП "Ю.Гагарин"- Ст.Загора, както и любители-астрономи , членове на клуб "Гемма".