Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45
Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45 / netinfo

Представете си - маскирани спецчасти нахлуват в работното пространство на образован господин, чийто външен вид не подсказва, че прави нередни неща. Отварят лаптопа му и директно се насочват към фолдър с име "Branding Terror". Вътре откриват лога на всички знайни и незнайни терористични организации по света. Като допълнение - подробно описание на всяко едно от тях, как е направено, защо съдържа този или онзи елемент.

Всъщност историята не е толкова вълнуваща, тъй като господинът е популярен (вече) автор на книги, казва се Артур Бийфъс и наскоро издаде книгата си Branding Terror, която включва именно въпросните лога и историите зад тях. Господинът се занимава с контратероризъм като част от официалните си работни задължения за Обединените нации, но в свободното си време обича да изследва визуалната идентичност на терористичните организации.

Книгата му Branding Terror е изключителен наръчник, който може да служи на специалисти, но и на обикновени хора. Достъпно написаните исторически справки, ясното обяснение на използваните елементи и анализите превръщат Branding Terror в книга, която можете да поставите на холната си масичка редом до "500-те места, които трябва да посетим преди да умрем" и "Най-хубавите плажове в света".

Артур Бийфъс е новият гост на "Иноваторите" по Дарик.

Константин Вълков: Как ще реагирате, ако видите книгата си на масата в хола? Знаете за тези книги - с хотели, с екзотични дестинации и изведнъж Вашата - с лога на терористични организации.

Артур Бийфъс: Ще бъда щастлив, естествено. Това със сигурност би означавало, че хората я харесват и четат.

Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45
netinfo

Няма ли да е странно все пак? Истината е, че книги като Вашата, но в друга сфера, често стоят по тези масички, в модни магазини и т.н. Но Branding Terror е за един друг вид брандинг.

Всъщност книгата така или иначе е за брандинг, разликата е, че поглеждам на нещата от друга гледна точка. Разглеждам друга тема и това е тероризмът. Въпреки това книгата е направена по много достъпен начин, не съм използвал терминология, която да е специфична и хора, които не са запознати с контратероризма да не познават. Книгата беше замислена като такава, тъй че е насочена към по-широката публика. Неслучайно използвах темата "брандинг", за да я направя наистина достъпна.

Очевидно за да се напише по-сериозно проучване по дадена тема, е необходимо проучване. Как точно се прави проучване в сфера като тероризма? Въобще как проверявате дали това е точното лого? Не питате съответната терористична организация, надявам се.

Правя разлика между основни и допълнителни източници. Основни източници за мен са материали, които са създадени и произведени от самата организация. Например има видеозаписи, които съответната група е направила. През 2004 година имаше няколко видеозаписа на Ал Кайда, на които беше поставено лого. Друг пример са уебсайтовете, които терористичните организации използват. Примерно Хамас имат такъв сайт.

Ако не успея да намеря такъв тип основни източници, се захващам с допълнителните. Възможно е това да са статии, написани от журналисти. Въпросът е да имам ли доверие на такива източници, но когато няколко се засекат, тогава нещата са ОК. Дори и при основните източници, ако едно лого се среща само на един сайт, не бих го използвал в книгата. Винаги проверявам и за допълнителни източници.

И все пак - интересно е - защо терористичните организации трябва да имат лого?

Причината е същата, поради която корпорациите и компаниите имат лога. Едно лого е отличителен знак. Има толкова много терористични организации и всички се борят приблизително за едно и също нещо. Независимо дали става дума за разпространие на ислям, за освобождение на света от неверниците, за налагане на комунизъм, те имат приблизително едни и същи цели. Все пак трябва да се отличават, за да могат хората да ги разпознават, да знаят за коя група става дума.

Когато показахте книгата си за първи път на графични дизайнери, които се занимават с визуална идентичност, каква беше реакцията им?

Не съм получил много реакции засега, но всички, с които говорих, ми благодарят за обстойното проучване, което съм направил. Цялата тази информация е полезна за тях. Особено интересна е за онези от тях, които се занимават с дизайн на компютърни игри. Те непрекъснато получават задачи за произвеждане на различни униформи, лога, всякаква друга идентичност. Гейм-индустрията е много голяма и за хората, които работят там, тази книга е наистина ценна.

Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45
netinfo

Липсват ли някои организации, поради невъзможност да намерите достоверна информация или дори заради страх, че може да попаднете в опасна престъпна и политическа мрежа?

Да и не. По първия въпрос - да, има такива организации, които отсъстват от книгата. Както споменах по-рано, ако не успея да намеря достатъчно източници, които да потвърдят определено лого, не го използвам в книгата. В началото започнах да изследвам 120 организации. В книгата съм описал едва 60 от тях. За останалите не можах да намеря или лого, или възможност да потвърдя автентичността му.

Що се касае до втория въпрос, не съм се опасявал от определени политически дискусии и затова не съм избирал кои организации да включа и кои не. В началото на книгата написах, че не искам никакви политически обвързаности с тази книга, защото тя прави само анализ на визуалната идентичност на терористичните организации. По никакъв начин не казвам, че терористите са добри или лоши, че Щатите и Европейският съюз правят определени добри или лоши неща. Става дума за чист анализ на логата.

Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45
netinfo

След като завършихте книга, какви общи черти откривате между терористичните организации? И също така - има ли лого, което наистина е най-добро и се отличава от останалите?

Това е интересен въпрос, защото - знаете ли - терористичните групи ползват общо взето един тип средства, за да постигнат целите си. През повечето време става дума за въоръжени нападения. Използват оръжия, за да постигнат целите си. В този смисъл е логично, че елементи, които представят тази въоръжена борба, ще присъстват и в логата им. По този признак могат да бъдат открити много сходни черти. Например една терористична група от Италия няма да използва популярното оръжие AK-47 (Калашников), но ще има италианско оръжие в логото си.

Относно логото, което се отличава, винаги давам пример с това на Хизбула, защото е много добре направено. Разказва много за историята на организацията, има различни елементи в него, комбинирани по добър начин. Поради тази причина то се отличава от останалите.

Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45
netinfo

Казвате, че логото на Хизбула е професионално направено. Но как тези организации правят логата си? Не мога да си представя, че в главните квартири на Хизбула има маркетинг шеф, работи на един Mac и се занимава с визуалната идентичност на организацията...

Хизбула е по-специален случай, но за да отговаря на въпроса - нямам абсолютно никаква информация за това как точно са направени тези лога. Изключително трудно е да се намери информация или пък въобще не е налична като такава. Защото ако имате име, което да свържете с логото, то този дизайнер също ще бъде обявен за терорист. Ако го споменете по име, той ще бъде обект на съдебно преследване.

Конкретно за логото на Хизбула има такава информация, защото при създаването му организацията не е била включена в терористичния списък. Когато говоря с графични дизайнери, защото аз не съм такъв, те ми казват, че логото на Хизбула е направено професионално. Използвали са стария калиграфски стил куфик, който се забелязва и в първите издания на Корана. Така че наистина е направено много професионално, не от някой, който има един компютър с инсталиран Photoshop.

Възможно ли е да се обобщи, че точно като търговските компании, независимо от оръжията, които притежават - образно казано - за да се рекламира нещо, винаги е важно да има хубаво и запомнящо се лого?

Не, не бих казал така. Нека погледнем към логото на Ал Кайда. Те нямат конкретно лого, но имат знаме. Това не е точно лого, но въпреки това те успяват да се наложат чрез операциите, които правят. Всички помним за 11 септември.

Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45
netinfo

Има ли други подобни книги? Вие сте пионер, така ми се струва.

Да, няма подобни книги. Въпреки това много доклади по темата са писани за различни организации, които се занимават с антитероризъм. Имал съм възможност да видя само един от тези документи и логата вътре бяха с много лошо качество, липсваше какъвто и да било анализ. Никой не беше анализирал логото, погледнал в историята, извадил съответните изводи.

Не се ли притеснявахте да съхранявате всички тези лога на компютъра си? Можеше някой да дойде и вземе хард диска?

Да, това би могло да се случи. Но в ежедневната ми работа се занимавам с контратероризъм, тъй че използвам тези лога всеки ден. Работех с тях. Всичко е наред засега.

 

***
С партньорството на IBM

ИНТЕЛИГЕНТНИ РЕШЕНИЯ ЗА МАЛЪК И СРЕДЕН БИЗНЕС

Артур Бийфъс: Логото на Хизбула е най-доброто от всички лога на терористи | Иноваторите #45
netinfo