Парламентът освободи шефа на здравната каса Пламен Цеков
Парламентът освободи шефа на здравната каса Пламен Цеков / снимка: БГНЕС, aрхив
Парламентът освободи шефа на здравната каса Пламен Цеков
65229
Парламентът освободи шефа на здравната каса Пламен Цеков
  • Парламентът освободи шефа на здравната каса Пламен Цеков

Парламентът прекрати предсрочно мандата на шефа на здравната каса Пламен Цеков. В мотивите за решението, внесено от социалистите, се посочва, че безотговорни действия на Цеков са довели до хаос в системата, парите в касата се харчат непрозрачно, а и никоя от съсловните организации не иска да работи с него. В кулоарите на парламента Цеков коментира, че ще се консултира с юристи дали да обжалва отстраняването си.

Близо три часа депутатите обсъждаха отстраняването на Пламен Цеков и критикуваха работата му досега, като основното обвинение беше, че в момента здравната каса е финансово нестабилна, а средствата се харчат без да е ясно за какво. Зам.-председателят на парламента Мая Манолова заподозря каква е целта на Цеков.

„Този инат да не си подадете оставката, че на практика ви я иска цялата държава, е че вие просто имате мисия и че вашата мисия е да докарате до банкрут здравната система в края на тази година и да изкарате на улицата и лекари, и пациенти, което да се случи тази есен", каза Манолова.

След като изслуша критиките по свой адрес, Цеков заяви, че не е нарушавал закона и е изпълнявал служебните си задължения. И върна жеста: „Аз си тръгвам от тук с усещането за добре свършена работа в НЗОК и ако на мен ми искат оставката на Лекарския съюз, вслушайте се в гласа на хората, които също искат вашата оставка".

От ГЕРБ вече предупредиха, че ще сезират Конституционния съд, ако Цеков бъде отстранен. В кулоарите на парламента той допълни, че ще се консултира с юристи дали да обжалва решението на парламента.

Въпреки възраженията на Цеков депутатите го отстраниха от поста и решиха от днес до 8 юли парламентарните групи да направят предложенията си за нов управител на касата, след което здравната комисия ще изслуша кандидатите, а пленарната зала ще избере новия шеф.

В редиците на социалистите се говори, че това ще е Румяна Тодорова, която заемаше този пост по време на тройната коалиция.