Таня Андреева: Не аз поисках оставката на шефа на Здравната каса
Таня Андреева: Не аз поисках оставката на шефа на Здравната каса / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Още в първите ми дни като здравен министър започнах да работя по три проблема - за разписването на новата здравна стратегия, за малките райони и за превенция и профилактика.

Това коментира пред Нова телевизия министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.

На въпрос какви проблеми е видяла в Здравната каса и защо иска оставката на д-р Пламен Цеков тя каза, че искането за оставка не е тръгнало от нея, а от Българския лекарски съюз.
„Те казаха, че не могат да работят с него и че мнението на съсловните организации не се зачита", обясни Андреева.

По думите й никога Здравната каса не е работила толкова непрозрачно - не се знаело как се изразходват парите.

„Моето безпокойство е, че Касата е на червено и няма да може да се разплати с лечебните заведения", добави Андреева.

На въпрос кой ще заеме поста на д-р Цеков здравният министър отговори, че не знае каква е номинацията.

„Предполагам, че днес няма да има избор на нов шеф", заяви тя и допълни, че се надява новият управител на Касата да е компетентен човек.

„Това са парите на пациентите, които те внасят за лечение. Надявам се също така новият управител да работи добре с Надзорния съвет", заяви министърът.

По време на разговора със здравния министър по телефона се включи и шефът на Здравната каса Пламен Цеков, който поиска право на отговор.

Той каза, че до момента нито една институция не е изпратила до него документ или покана, че мандатът ще му бъде прекратен предсрочно.

„От медиите разбирам, че съм първа точка в дневния ред на парламента. Аз няма да присъствам там, когато към мен се отправят обвинения и няма да мога да представя аргументите си", каза Цеков.

По думите му точката, с която му се иска оставката не е подкрепена с нито един документ, а се базират само на изказване на определени хора, които са зависими от здравния министър.