6 хиляди на изпит в ПУ
6 хиляди на изпит в ПУ / dariknews.bg/ архив

Близо 6000 души до момента са подали документи за участие в класирането за прием на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". Това съобщиха от ръководството на висшето училище. Те припомниха, че срокът за подаване на документи е до 17 юли включително (без събота и неделя) в Ректората на ул. „Цар Асен" №24 в Пловдив. За тези, които ще подават документи on-line, крайната дата е 15 юли на сайта на университета uni-plovdiv.bg.

Новият срок не се отнася за кандидат-студентите, които ще участват в конкурсните изпити от 5 до 17 юли, а единствено за тези, които ще кандидатстват с оценка от матури и награди от олимпиади, с придобит международен сертификат и оценка от изпит от предварителната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски".

За първия изпит на кампанията по английски език на 5 юли са се записали 335 човека. На 6 юли ще се проведат изпитите по география на България и биология - съответно с 249 и 84 желаещи да се явят на тях. Най-мащабният по традиция изпит по български език е насрочен за 8 юли и ще го положат общо 1722 кандидати. На следващия ден на математика ще се явят 228. Сред най-желаните изпити е и този по история на България - на 10 юли. На него ще присъстват 379 човека.

Четири предмета са определени за 11 юли - психология, информатика, френски език и испански език. Голям е интересът към психология и информатика - съответно 136 и 132 записани кандидати има по двата предмета. Значително по-малко желаещи има за френски и испански. Двата чужди езика могат да се изучават и като втори в специалности на Филологическия факултет. В последните години се забелязва тенденция кандидати с приети с английски или български език да избират като втори чужд именно френски - така търсен в институциите на ЕС в Брюксел и Страсбург, или испански, който в комбинация с английски отваря вратите в САЩ и Южна Америка.

Изпитите по новогръцки, немски и химия са на 12 юли. На следващия ден отново са насрочени три препитвания - по изобразително изкуство, музика и тестът със събеседване по физика. На 15-и ще се проведе устната проверка по теология, за която има 36-има подали документи. На комплексния изпит по физическо възпитание на 17 и 18 юли ще се явят 265 кандидат-висшисти. За трите кръга на конкурсния изпит за специалността „Актьорство за драматичен театър", насрочени по традиция през месец септември, все още тече записването. Избраните тази година дати на кръговете са 12, 13 и 14 септември.

Информация за сградите и залите, в които ще се проведат изпитите, ще бъде изнесена един ден предварително пред сградата на Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски" или в интернет, на сайта на висшето училище.

Началото на всички изпити е от 9:00 ч., единствено проверката на говорните и комуникативните способности ще се провежда от 14:00 ч. до 17:00 ч. във всички дни на кампанията. Кандидат-студентите трябва да се явят пред сградата, където се провежда изпитът, един час по-рано, за да бъдат заведени от квестор до съответната зала. Всеки задължително представя лична карта и разпечатката от Информационния център, която се издава при подаване на документите за кандидатстване.

В настоящата кампания на университета най-възрастният кандидат е роден през 1946 г. и желае да следва „Право", а най-младият - през 1996 г. и кандидатства „МИО", „Финанси" и други икономически специалности.

Конкурсните изпити през юли са за класиране за прием в бакалавърските програми на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски". През новата академична година висшето училище ще приеме 3410 бакалаври в редовна форма на обучение и 780 - в задочна. В директните магистърски програми ще бъдат записани 280 човека- 220 ще са редовно обучение, а 60 ще бъдат задочно. В магистратурите след бакалавърска степен акредитираните места са 230 в редовна форма и 10 в задочна. Единствено за Техническия колеж в Смолян има 100 бройки за ОКС „Професионален бакалавър". Завършилите колежа могат да продължат образованието си в някои магистърски програми както в Пловдивския университет, така и в други висши училища.