Полицаите под голямо напрежение заради протестите
Полицаите под голямо напрежение заради протестите / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Полицаите под голямо напрежение заради протестите
65224
Полицаите под голямо напрежение заради протестите
  • Полицаите под голямо напрежение заради протестите

Напрежението, на което е подложена полицията в столицата, е огромно и не може да продължава до безкрай.

Такава позиция изрази председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов.

По думите му служителите на СДВР към момента почти са изчерпали лимита от извънреден труд, който по закон може да им бъде компенсиран, a ежедневното натоварването е огромно:

„Въпросът вече не е в това дали се надхвърля или не трудът, който може да бъде овъзмезден, а в това, че очевидно натоварването си казва думата, колегите са пренатоварени и очевидно трябва да се търсят някакви начини това да се промени. Единствената възможност, която ние виждаме за момента, е да се командироват служители от други областни дирекции. Слава Богу, протестите вървят цивилизовано, без да създават сериозни проблеми на колегите, но напрежението си е напрежение, натоварването си е натоварване, то просто не може да продължава до безкрай".

Попов изрази надежда ръководството на МВР да направи подробен анализ на ситуацията, в която се намираме вече 20 дни, особено след като стана ясно, че вчера млад служител на столичната полиция е починал след като е прекарал поредно дежурство по охрана на протестите в София.

„Допускам, че е възможно да е в резултат от пренатоварване и пренапрежение", добави Попов.

Председателят на СФСМВР заяви, че има случаи на колабирали полицаи по време на охрана на протестите в София.

Обезпечаването на реда по време на демонстрациите може да застане под въпрос, ако спешно не се вземат мерки за намаляване на напрежението при работата на полицаите, заключи Валентин Попов.