Зачестяват сигналите за инциденти с млади екземпляри от вида бял щъркел
Зачестяват сигналите за инциденти с млади екземпляри от вида бял щъркел / снимка: РИСОВ-Русе

Зачестяват сигналите, свързани с млади екземпляри от вида бял щъркел, съобщиха от русенската екоинспекция. Само за два дни в РИОСВ са постъпили 4 сигнала за инциденти от областите Русе, Разград и Силистра. Няма ранени или загинали птици, уточнават еколозите.

Особена загриженост е проявил екипът на община Кубрат, който е организирал спасяването на четири млади щъркелчета, чието гнездо е било засегнато от електричество и на практика унищожено. Останалите сигнали са от село Печеница (община Исперих), с. Точилари, (община Кубрат), община Дулово и с. Долна Студена (община Ценово). Птиците са изпаднали от гнездата си при опит за летене или вследствие на лошите метеорологични условия през изминалите почивни дни. Жителите на с. Печеница и в гр. Дулово са приютили младите екземпляри в местните си дворове.

Белият щъркел е синантропен вид, живее и се размножава в населените места и в близост до човешки поселения. Той е защитен вид и се забранява притежаването и отглеждането му съгласно Закона за биологичното разнообразие.