Сутрешното кафе пред парламента прерасна в целодневна блокада
Сутрешното кафе пред парламента прерасна в целодневна блокада / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Протест „на кафе” пред парламента със закана за целодневна блокада
65201
Протест „на кафе” пред парламента със закана за целодневна блокада
Настроенията на протеста
  • Протест „на кафе” пред парламента със закана за целодневна блокада
  • Настроенията на протеста

Над 10 часа продължи протестът в центъра на столицата. Акцията бе организирана чрез Фейсбук с ясната цел - целодневна блокада на парламента. В 8.00 часа сутринта над 400 души за шести ден пиха кафе пред сградата на Народното събрание и скандираха за оставка на правителството, а по- късно броят им се удвои. Демонстрантите замеряха парламента с домати, краставици и яйца. Безопасният достъп на депутатите и този път беше осигурен от засилено полицейско присъствие и широки заграждения.

Около 150-200 полицаи се появиха пред Народното събрание към 15.00 часа и призоваха гражданите да освободят пътното платно.

Повечето протестиращи бяха изтласкани, без обаче да се стига до сблъсъци, към паметника на Цар Освободител. Някои граждани отказаха да освободят пътното платно, като след предупреждения от страна на полицаите в крайна сметка бяха преместени.

Така движението около парламента беше пуснато, но се осъществява трудно, тъй като хора от протеста пресичат постоянно платната. В момента около паметника са останали 60-70 човека, като продължават да скандират.

По същия начин беше възстановено и движението на кръстовището на „Васил Левски" и "Оборище" след няколкочасова блокада.

Около 30-40 полицаи преместиха останалите на пътното платно протестиращи, които отказаха да го освободят. В крайна сметка движението беше пуснато.

Играта на нерви обаче между протестиращи и полицаи се премести към Ректората. Полицаите, които трябва да охраняват протеста, се движеха плътно до гражданите.

Протестиращите решиха да покажат недоволството си, като пресичат постоянно пешеходната пътека при Софийския университет, като така полицаите бяха принудени да пресекат с тях поне 50 пъти. Накрая ситуацията предизвика смях дори сред органите на реда.

По-рано днес за 6-та поредна сутрин протестиращи граждани излязоха в центъра на столицата, за да поискат оставката на правителството. Стотици се събраха пред парламента след 07:30 ч. на традиционното сутрешно „кафе".

Идеята беше днешната акция да протече по различен начин. В предходните дни „кафето" пред Народното събрание продължаваше около два часа, докато идеята днес е то да продължи до полунощ. Целта е да се слеят двата протеста - „На кафе" пред парламента и традиционният вече #ДАНСwithme, който продължава вече 20 дни.

Хората дойдоха на протеста със знамена, флагове, свирки, вувузели. Чуват се освирквания и призиви за оставка на правителството. Скандиранията са „Оставка", „Мафия", „Червени боклуци".

Народното събрание беше замервано и с яйца, зеленчуци и рула с тоалетна хартия.

Сутрешното кафе пред парламента прерасна в целодневна блокада
netinfo

В един момент част от протестиращите си тръгнаха, други поеха в различни посоки и се разпръснаха в близките улици. Около 09:15 ч. една голяма група се отправи към бул. "Васил Левски". Хората насядаха по улицата и тротоарите и блокираха движението на кръстовището между бул. „Васил Левски" и „Оборище". Движението в района беше невъзможно в продължение на часове, като тролеи 1, 2, 4 и 11 не можеха да се движат по обичайния си маршрут, тъй като протестиращите бяха насядали по пътното платно.

До сериозни сблъсъци с полицията не се стигна. Рано сутринта обаче в района на улица „Дунав" и бул. „Дондуков" органите на реда спираха за проверка минаващите граждани. Те записваха личните им данни, без да им дадат обяснение по каква причина.

Журналистът Найо Тицин бе отведен за кратко от полицията, след като успя да мине полицейските затраждения, облечен с усмирителна риза и дегизиран с маска на Волен Сидеров. Тицин бе отведен пред очите на двете си дъщери до пропуска на Народното събрание и освободен след двайсетина минути.

Сутрешното кафе пред парламента прерасна в целодневна блокада
netinfo

Сутрешното кафе пред парламента прерасна в целодневна блокада
netinfo

В групата във фейсбук инициаторите на инициативата са написали: „Този протест е с една единствена цел - незабавна оставка на правителството. Българи, време е да обединим силите си в сряда, 3 юли, от 08:00 ч. целодневна блокада на парламента. Елате пред Народното събрание от цялата страна, за да им докажем, че търпението ни беше до тук. Вземете си почивен ден и елате да приключим, да не чакаме да дойде „Орешарската зима". По този начин организаторите приканват хората да се присъединят към протеста.

Протестиращите се заричат, че няма да си тръгват от жълтите павета, докато исканията им за оставка на кабинета не бъдат удовлетворени.

Сутрешното кафе пред парламента прерасна в целодневна блокада
netinfo