Европарламентът отне депутатския имунитет на Марин льо Пен
Европарламентът отне депутатския имунитет на Марин льо Пен / БГНЕС

Европейският парламент гласува днес за снемане на парламентарния имунитет на евродепутата Марин льо Пен, в отговор на искане на френското правосъдие, предаде Франс прес.

Евродепутатите гласуваха с вдигане на ръка за отнемането на имунитета на Льо Пен, която е евродепутат от 2004 година. Лидерът на крайнодесния Нацонален фронт е обект на съдебно разследване в Лион за "провокиране към дискриминация, насилие и омраза към група лица по причина на тяхната религия", отбелязва БТА.

През декември 2010 година на публично събрание на привърженици на партията тя сравни уличните молитви на мюсюлманите с "окупация" - "без танкове или войници, но все пак окупация". Ако бъде призната за виновна, може да получи до една година затвор и глоба от 45 000 евро.

Още на 19 юни комисията по юридическите въпроси в ЕП прие доклад, в който препоръчваше да се отнеме имунитетът на Льо Пен. Самата тя очакваше решението и още вчера заяви пред френска телевизия, че не се страхува и не се отказва от спорното си изявление, като подчерта, че се смята за инкриминирана заради различното си мнение. "Това се случва защото съм дисидентка", каза тя.

Европарламентът отне депутатския имунитет на Марин льо Пен
netinfo

Непосредствено преди вота Брюно Голниш, един от тримата евродепутати от Националния фронт (заедно с Марин льо Пен и Жан-Мари льо Пен), взе думата, за да разкритикува факта, че Марин льо Пен не е могла да говори от трибуната на ЕП. Председателят на заседанието Джани Питела отговори, че тя няма право на някаква специална процедура и както е регламентът, дебатите са протекли в юридическата комисия. Според парламентарен източник, цитиран от агенцията, Льо Пен три пъти е била канена пред комисията през март, април и май, за да се защити, но така и не отговорила на поканата.

Ударът по Льо Пен идва в навечерието на европейските парламентарни избори догодина, в които ще участва Националният фронт, посочва Ройтерс.

Марин льо Пен през май беше определена за третия по популярност политик във Франция в анкета на сайта Линтернот. Пред нея бяха само сегашният президент Франсоа Оланд и бившият Никола Саркози.

Европарламентът отне депутатския имунитет на Марин льо Пен
netinfo