Дора Янкова: Данък лихва ще отпадне от догодина
Дора Янкова: Данък лихва ще отпадне от догодина / снимка: БГНЕС, aрхив
Дора Янкова: Данък лихва ще отпадне от догодина
65189
Дора Янкова: Данък лихва ще отпадне от догодина
  • Дора Янкова: Данък лихва ще отпадне от догодина

Данък „лихва" ще бъде премахнат от следващата година. Това обяви официално народният представител Дора Янкова на личната си интернет страница. Янкова, която е член на парламентарната комисия по бюджет и финанси, смята, че данъкът върху дохода от срочните депозити трябва да отпадне, защото с него предишните управляващи са „стоварили ефекта на кризата върху най-бедните и честни българи".

За възможността данък „лихва" да отпадне от догодина потвърди и лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му окончателното решение ще бъде взето при обсъждането на бюджета и данъчните закони за догодина. „Много добре знаете, че банките намират други форми, фактически да бъде скрит този данък. Така че и фискалният ефект не е особено положителен, освен че натоварва хората и ги кара да търсят други форми да слагат парите си на депозит", обясни Станишев.

Управителят на една от водещите банки у нас Виолина Маринова от своя страна бе категорична, че парите, които хората влагат под формата на депозити, би следвало да са обложени вече. „Доходът, който те реализират от лихвите, е доход но можеше и да не се облага", допълни тя. Маринова коментира, че данък „лихва" не се е отразил съществено на пазара.

Новият налог бе въведен в началото на годината и обхваща всички срочни депозити с падеж след 1 януари. По този начин данък ще платят и депозанти, които са вложили парите си миналата година и са получили лихвата си авансово.