Ден 18-и на #ДАНСwithme, протестиращите не отстъпват
Ден 18-и на #ДАНСwithme, протестиращите не отстъпват / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

За 18-а поредна вечер в София и други градове на страната се проведоха протести срещу правителството на Пламен Орешарски. Протестиращите настояват за нови избори, с нови правила. Недоволните граждани са категорични, че е изчерпан кредитът им на доверие към управляващите и няма да спрат с протестите, докато правителството не подаде оставка.

Традиционно в столицата протестиращите се събраха около 18.30 часа на площад „Независимост". Според репортер на Дарик над 10 000 души са се включили в днешния протест, което го прави един от най-многобройните от началото на хорското недоволство. Според данните на МВР към 20.00 часа протестиращите са наброявали над 5500 души в центъра на столицата.

Протестното шествие протече спокойно, без инциденти. Екипите „Антиконфликт" и тази вечер съпровождаха шествието.

Около 19.30 часа потегли шествието от Министерския съвет. То премина по обичайния вече маршрут - парламентът, след това Орлов мост, където много от хората останаха. Част от тях бяха насядали по пътното платно. Деца пък изрисуваха с тебешири празните от автомобили улици.

Останалите протестиращи продължиха своето шествие, което премина през НДК. С викове "Оставка" и "Червени боклуци" шестващите минаха през централата на БСП на „Позитано" 20, след което не пропуснаха и партийната централа на ДПС и отново поеха към Орлов мост, откъдето започнаха да се разотиват след 22.30 часа. И след този час обаче в района останаха доста хора, като някои от тях си организираха дискотека под звездите, други пък се отдадоха на спортни занятия - игра на карти, народна топка, федербал.

По време на протестното шествие много от демонстрантите се спряха пред сградата на Софийския университет „Св. Климент Охридски", където се събираше подписка за свалянето на имунитета на Волен Сидеров заради „невменяемото поведение" на депутата.

И този път протестите бяха "озвучени" от свирки, тромби, вувузели и барабани. Хората развяваха българския трибагреник и знамето на Европейския съюз. Участниците в протеста носиха плакати с надписи: „Аз съм на дъжд, кафе, слънце, вятър и други ВЕИ, неизтощим! Вие, господа боклуци, му мислете", „Не става само с крадене, трябва и акъл", „Зависим си, Орешарски, вече и от гражданите", „Искам бъдеще - възможно е без вас", „Звънецът бие - часът ви свърши", „Вдигайте си чуковете и сърповете".

Междувременно в 18.00 часа на пилоните на НДК се проведе и контрапротест в подкрепа на правителството, на който се събраха около 100 души. Те настояваха да се даде нужното време на легитимно избрания кабинет да се докаже и да не се позволява на ГЕРБ да се върнат на власт. Според младо момче единствено кабинетът на Орешарски имал силите и капацитета да извади страната ни от кризата.

Ден 18и на #ДАНСwithme протестиращите не отстъпват
netinfo

Протестиращите срещу правителството на Пламен Орешарски в Пловдив си намериха нов враг в лицето на областния и градски лидер на БСП Георги Гергов. Повод за гнева им стана днешното изказване на бизнесмена, в което той нарече недоволните "беззъби, отявлени алкохолици и стари седесари". Около 200 души тръгнаха от сградата на общината по Главната улица в посока Панаира с обидни скандирания по адрес на Георги Гергов и призиви да бъде вкаран в затвора. Пред централния вход на Панаира хората скандираха обидни реплики по адрес на Гергов и заплашиха в следващите дни да протестират и пред хотел Санкт Петербург, който е собственост на бизнесмена.

15 се събраха тази вечер на протест в центъра на Хасково. Лозунги за смяна на системата и оставка издигнаха за пореден ден те. В Димитровград протестиращите на централния площад бяха едва 12. Близо час те стояха на пейките там и обсъждаха актуалната политическа ситуация в страната. Отново заявиха и готовност протестът им да продължи.

Протестните митинги и шествия в столицата и в някои градове на страната започнаха след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, отменен по-късно от Народното събрание. Организацията на протестите минава през страницата ДАНСwithme във Facebook.

Ден 18и на #ДАНСwithme протестиращите не отстъпват
netinfo

Ден 18и на #ДАНСwithme протестиращите не отстъпват
netinfo