Прокуратурата поиска уволнението на енергиен шеф
Прокуратурата поиска уволнението на енергиен шеф / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Кадровите назначения на новите управляващи продължават да катастрофират.

рокуратурата поиска да бъде уволнен Георги Христозов, който пред дни бе назначен в съвета на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ), а вчера - и за член на съвета на директорите на АЕЦ "Козлодуй".

Причината е, че Христозов няма право на достъп до класифицирана информация, задължителна и за двете длъжности, тъй като е бил осъждан за валутни престъпления.

Въпреки това той е получил достъп и оглавяваше държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" от края на 2007 г., допълва „Сега". Парадоксалното е, че сега като член на борда на БЕХ Георги Христозов би трябвало да е гласувал за назначаването на Георги Христозов в борда на АЕЦ-а.

Вчера Софийската градска прокуратура е наредила на ресорния министър Драгомир Стойнев незабавното отстраняване и отнемането на достъпа до класифицирана информация на Христозов. Пред "Сега" говорителят на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова заяви, че нито може да отрече, нито да потвърди новината, но каза, че по случая се извършва проверка.

Според Закона за защита на класифицираната информация разрешение до тайните не могат да получат лица, които са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, независимо от реабилитацията им. А от Държавната комисия по сигурността на информацията обясниха, че Христозов има издадено валидно разрешение за достъп до класифицирана информация на ниво "Поверително".

Като директор на "ТЕЦ Марица-изток 2" ЕАД, Георги Христозов е боравил около 7 г. с документи, които са били с гриф за секретност, без това да е законно. От министерството на икономиката снощи съобщиха, че ръководителят на БЕХ е този, който "следва да преценява необходимостта и да определя нивата на достъп до класифицирана информация и длъжностите, които следва да ги притежават".

Процедурата за Георги Христозов била започнала, но не е завършила. Отнемането на досегашния достъп пък било работа на ръководството на "Марица-Изток 2". Предишният шеф на БЕХ Михаил Андонов бе уволнен тези дни, веднага след като му бе отнет достъпът за класифицирана информация заради разследване срещу него, започнало преди около два месеца.