Руските шпиони едва ли ще пропуснат да си побъбрят с Едуард  Сноудън
Руските шпиони едва ли ще пропуснат да си побъбрят с Едуард Сноудън / Gulliver/Getty Images

Изчезването на Едуард Сноудън от полезрението ни засили спекулациите, че бившият консултант на американското разузнаване може да си бъбри с руските тайни служби, които гледат на него като на "апетитен залък", който е твърде вкусен, за да бъде изпуснат. Дори категоричното опровержение на президента Владимир Путин от вчера едва ли ще прекрати шушукането, че Сноудън може да е разпитван от офицери на разузнаването, нямащи търпение да сложат ръка на всяка информация, която той още не е издал.

Някои експерти предполагат, че Русия може дори да се опита да го предаде на САЩ в шпионска размяна в стила на Студената война, макар че това изглежда по-малко вероятно, след като Путин изключи възможността той да бъде екстрадиран, за да отговаря по обвинения за шпионаж в родината. "Той е апетитен залък за всички тайни служби, включително нашата. Всяка тайна служба охотно би говорила с него," заяви източник от руската служба за сигурност. Сноудън, който е обвинен, че е разкрил тайни американски програми за следене, отлетя от Хонконг за Москва в неделя. Разобличаващата организация Уикилийкс заяви, че той е на път за Еквадор, където е поискал политическо убежище.

Руската Федерална служба за сигурност (ФСС) не отговори незабавно на молбата на Ройтерс за коментар. Но бивш офицер от нейния предшественик - КГБ - заяви, че Русия едва ли ще пропусне такава възможност, ако, разбира се, Сноудън пожелае да сътрудничи. "Глупаво би било да се подмине такава възможност за достъп до информация, която по всеки друг начин може да бъде получена трудно, невъзможно или скъпо," заяви бившият офицер Лев Королков.

Американският сенатор Джон Маккейн, републикански опонент на президента Барак Обама, заяви, че Путин, който също е бивш агент на съветския КГБ, ще се възползва от шанса. "Той е стар апаратчик на КГБ, който презира демокрацията и нещата, в които вярваме," заяви вчера Маккейн по Си Ен Ен. "Ако види сгоден случай, той ще се възползва незабавно от него." Спекулациите за ролята на ФСС в пристигането на Сноудън от Хонконг започнаха още с кацането на самолета му в неделя, когато около две дузини цивилни агенти по сигурността бяха забелязани да наблюдават транзитната зона, на моменти придружавани от униформени полицаи. Посланикът на Еквадор в Русия Патрисио Алберто Чавес Савала влезе в транзитната зона скоро след пристигането на Сноудън. Тогава агентите и полицаите блокираха входа към едно от фоайетата. Някои от тях останаха да дежурят там през цялата нощ и на следващия ден. Нямаше обаче и следа от Сноудън, който, по думите на Путин от вчера, все още се намира в транзитната зона на летище "Шереметиево".

Сноудън бе разказал, че е приел да работи като системен администратор в подизпълнителя на Агенцията за национална сигурност "Буз Алън Хамилтън", където прекарал около три месеца, за да получи достъп до подробности от нейните програми за надзор. Американски представители споделиха опасенията на разузнавателните агенции, че те не знаят с какво количество поверителна информация разполага Сноудън и че той може и да е изнесъл повече документи, отколкото се смяташе първоначално, които могат да попаднат в ръцете на чужди разузнавателни служби.

Оценка на ползата от Сноудън

Руският политолог Павел Салив предположи, че почти пълното мълчание на Кремъл за Сноудън през над 36-те часа след пристигането му е тактика на печелене на време. "В момента те оценяват доколко той може да им бъде полезен. Стойността му зависи от информацията, с която разполага." Королков посочи, че по въпроса няма яснота. "Не знаем с какво той реално разполага и каква част от него може да представлява интерес за нас. Всичко, което разкаже, може вече да е известно," заяви той. "Но той определено представлява интерес /за Русия/ по няколко други причини." Аналитици отбелязват, че Сноудън може да бъде полезен при размяна на шпиони в стила на Студената война или като пропаганден инструмент за Русия, която често обвинява САЩ, че сами нарушават принципите на свободата и демокрацията, които се опитват да наложат на други страни.

Путин, запитан вчера какво мисли за молбата на САЩ да им бъде предаден Сноудън, зададе въпроса дали американецът и основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж, който също се укрива от правосъдието, трябва да бъдат третирани като престъпници и вкарани в затвора.

Заместник-председателят на парламента Владимир Жириновски предложи Сноудън да бъде заменен за Виктор Бут, руския търговец на оръжие, чието вкарване в затвора в САЩ разгневи Москва. САЩ отхвърлиха руските молби за репатрирането му. Королков и източникът от службата за сигурност, който пожела анонимност, заявиха, че Русия ще следва обичайната международна практика, използвайки Сноудън в преговори за съдбата на Бут. "Ето как става това по света. Правителството има полза да не предава Сноудън на американците," заяви Королков. А източникът посочи: "Русия ще има по този начин предимство в преговорите."

Съществува обаче риск и за двете страни, ако отведат спора за Сноудън прекалено далече. "Това е много, много важен момент за руско-американските отношения: Ние действително сме в момент, който ще дефинира отношенията в обозримото бъдеще," заяви Дмитрий Тренин, директор на мозъчния тръст Московски център "Карнеги". Королков предрече, че Кремъл ще стъпва внимателно. "Русия изобщо няма интерес да влиза в конфликт с такъв геополитически опонент и политически партньор като Съединените щати," подчерта той. (БТА)