Марихуаната остава най-често употребяваното наркотично вещество
Марихуаната остава най-често употребяваното наркотично вещество / sxc.hu
Марихуаната остава най-често употребяваното наркотично вещество
65051
Марихуаната остава най-често употребяваното наркотично вещество
  • Марихуаната остава най-често употребяваното наркотично вещество

По повод Международния ден за борба с наркоманията и незаконния трафик на наркотици Превантивно-информационният център по проблемите на наркоманиите организира Ден на отворени врати в София. Подобни събития се провеждат и в други градове на страната. Тази година мотото на кампанията е "Нека здравето, а не наркотиците, бъде твоята нова тръпка в живота".От създаването му до този момент проектът се финансира с европейски средства.

От началото на годината близо 1500 младежи са се включили в дискусии, организирани от Дневния център за деца, юноши и родители. 35 от тях са консултирани по проблеми, свързани с алкохол и употреба на наркотици. Броят на възрастните над 18 години е 37. Това заяви Юри Кацаров -психолог в превантивно-информационния център. Той допълни, че най-важно при работата с тези хора е установяването на зависимостта от психоактивни вещества.

„Най-важното е максимално добре да заяви не само проблема, но и неговата интензивност, неговата честота, неговата продължителност във времето", обясни Кацаров.

Според думите на Кацаров марихуаната остава най-често употребяваното наркотично вещество, което води до пристрастяване към по-тежки опиати.

„С марихуаната вратата се отваря. Още повече, че тя е от незаконните вещества, които се разпространяват от дилърите, които най-често предлагат „комплексно обслужване", предупреди още Кацаров.

През следващата учебна година Превантивно-информационния център ще продължи да провежда консултации в столични гимназии както с подрастващите, така и с техните учители.