И Станишев заговори за предсрочни избори, зависело от Атака
И Станишев заговори за предсрочни избори, зависело от Атака / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Лидерът на БСП Сергей Станишев призна, че ако утре „Атака" каже, че няма да участва в работата на парламента, това означава, че се върви към предсрочни избори. Това каза червеният лидер след близо час и половина заседание с парламентарната група на БСП.

ПГ на Коалиция за България продължава да подкрепя работата на правителството. Това е категоричната позиция на левицата, заяви пред журналисти в парламента Станишев. Той подчерта, че трябва незабавно да се вземат спешни мерки, които да решат поне отчасти проблемите на хората и да подобрят като цяло ситуацията в страната.

По повод поведението на „Атака", която провали днешното заседанието на парламента, Станишев каза, че това за пореден път е доказало, че те не подкрепят правителството за разлика от БСП и ДПС: „Въпросът сега е националистите да кажат дали искат предсрочни избори или не - т.е. ще влязат ли да осигурят кворум или няма да го направят".

Работата на парламента не зависи само от работата на БСП и ДПС, така че националистите трябва да се определят и да кажат какво ще направят. Лидерът на БСП призна с неохота, че ако те заявят, че няма да подкрепят правителството, няма какво друго да се случи освен да се върви към предсрочни избори. В контраст с тази заявка Сергей Станишев добави, че настроението в парламентарната група е било добро и самите социалисти имат самочувствието да се явят на предсрочни избори и че това не ги притеснява.

По повод протестиращите червеният лидер, каза, че уважава протеста на всички хора, но не може да се твърди, че тези, които са пред сградата на парламента, са извадка за националните интереси.

Станишев заподозря, че зад тях стоят корпоративни интереси и кукловоди, като не пожела да каже името на кукловодите, които дирижират протестите, но все пак призна, че кукловодите са много от политическа партия ГЕРБ, но отказа да конкретизира кого има предвид.

По повод думите на Бойко Борисов, който многократно заяви, че ако му се били извинили и са поговорили с него, щял да осигури нужния глас да се провежда заседание, Станишев каза, че ще разговаря с него едва след като Борисов признае резултатите от изминалия вот.

ГЕРБ сезираха Конституционния съд за честността на произведените предсрочните парламентарни избори на 12 май.

Станишев допълни, че още днес той или някой от ръководството на партията ще разговаря с Волен Сидеров, за да има яснота какво се случва от тук нататък.

На въпрос докога смята да чака националистите да се определят и да дадат ясна заявка дали ще подкрепят правителството, дали ще гласуват в парламента, Станишев беше лаконичен, като каза, че няма да е дълго.

Лидерът на БСП не пожела да конкретизира дали ако утре Атака не се регистрират и заседанието бъде провалено, това означава, че още утре правителството ще си подаде оставката.