Военното министерство дава безплатни танкове
Военното министерство дава безплатни танкове / снимка: БГНЕС, архив

Министерството на отбраната има готовност да предостави безвъзмездно танкове за нуждите на Областни управи, общини и други юридически лица на бюджетна издръжка. На разположение са 50 танка, които са на склад в базата в Доброславци.

Кюстендилският общественик  и бизнесмен Иван Иванов-Ванюшата е получил отговор на свое предложение от Министерството на отбраната, подписан от Герган Пенчева, директор на Дирекция „Финанси”. Иванов писа на президента Росен Плевнелиев, като предложението му бе препратено на военното министерство. Кюстендилецът бе провокиран от новина, че танковете в Доброславци ще бъдат продадени на търг.

„Тези машини, след като им се премахнат оръдията, могат да станат безценен помощник за всички двадесет и осем области при бедствия и аварии, както и при климатични аномалии, пожари, наводнения и др. Те могат да прокарват път до трудно достъпни през зимата села”, коментира пред Дарик Иванов.

Танкове са от излишните за военното министерство и Българската армия. Към тях има търговски интерес, но няма сключени сделки за продажбата им, казват от министерството.  Цитира се и Закона за държавната собственост, според който те могат да се предоставят безвъзмездно на общини.

„Няма пречка, при наличие на мотивирано искане  от юридически лица на бюджетна издръжка,  при спазване на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа и Наредбата за условията и реда за осъществяване на дейностите свързани с оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, и контрола на тях във  и от въоръжените сили на Република България, танковете в складов район Доброславци да бъдат предоставени за използване за невоенни цели”, се заключава в отговора от Министерството на отбраната до Иван Иванов-Ванюшата.

Още новини от Кюстендил