Протестиращи „пиха кафе край парламента, депутати отнесоха плювни и ритници
Протестиращи „пиха кафе край парламента, депутати отнесоха плювни и ритници / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Глас от протеста: Георги Гавазов в „Кой говори”
65039
Глас от протеста: Георги Гавазов в „Кой говори”
  • Глас от протеста: Георги Гавазов в „Кой говори”

На фаталния 13-и ден от протестите - българи „пиха кафе" край Парламента, останаха и „за обяд", a депутати отнесоха плювни и ритници - наложи се полицейски щитове да пазят премиера Орешарски и министри на излизане от сградата на Народното събрание.

Инициативата „На кафе пред парламента", превърнала се в целодневен протест пред Парламента, започна около 08.30 часа. Над хиляда протестиращи посрещнаха народните избраници в 09.00 часа сутринта с освирквания и хвърляха по тях зеленчуци и други предмети. Част от депутатите, за да избегнат хорското недоволство, опитаха да влязат в сградата от друг вход, което накара и протестиращите да се преместят и да оградят парламента.

Хората скандираха „Оставка" и носеха плакати с текстове като: „Шаро, пусни кокала без бой" и „Касиране на изборите".

Опит да поговори с протестиращите направи Мая Манолова от БСП, но бе посрещната с неприлични жествое и канонада от яйца и домати. „Няма как в една демократична държава проблемите да се решават без разговори и без диалог. Ако си крещим, няма да има решения", коментира Манолова. Зам.-председателят на парламента се върна обратно в сградата, а на нейно място излезе вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Протестиращи пиха кафе" край парламента депутати отнесоха плювни и ритници
netinfo

„Исканията на хората за това, което протестират, до голяма степен решенията са в програмата, която предлага правителството. Сигурно има и хора, които не искат оставка", заяви министър Йовчев.

Когато той реши да си тръгне от Народното събрание, хората се опитаха да блокират автомобила му с жива верига. В крайна сметка вътрешният министър успя да се измъкне от протстиращите, които насочиха гнева си към депутатите от ДПС Емил Иванов и Хюсеин Хафъзов.

Около 11.00 ч. Емил Иванов направи опит да излезе от сградата на Парламента и да премине лентовите заграждения. Там го пресрещнаха група протестиращи, които го изблъскаха обратно към сградата на НС. Един от тях го и ритна. „Това нормална обстановка ли е според вас. Излязохме, защото сме на комисии", коментира депутатът.

„Отговорът е даден от моите избиратели, които са ме изпратили тук и които продължават да ме подкрепят. Техните гласове и възгласи не са по-малко от тези тук. Моят избирател не е по-маловажен", заяви от своя страна Хюсеин Хафъзов.

По-рано демонстрантите не пропуснаха да премине колата на депутата от ДПС Четин Казак и той беше принуден да се върне обратно в сградата.

Под засилена охрана малко след 11.00 ч. от парламента беше изведен и премиерът Пламен Орешарски. Той бързо влезе в бронирания си автомобил и се отдалечи от протестиращите невредим.

Протестиращи пиха кафе" край парламента депутати отнесоха плювни и ритници
netinfo

Не такъв късмет обаче имаше Йордан Цонев от ДПС, който освен че беше полят с вода, беше ударен и 2 пъти с вестник по главата от успял да пробие полицейския кордон протестиращ.

По обед постепенно протестиращите оредяха и се събраха на входа откъм храм-паметника „Александър Невски." Това бе използвано от депутатите, за да се измъкнат от сградата на НС. Народните избраници така или иначе не успяха да започнат работа заради липса на кворум. Освен ГЕРБ и депутатите от "Атака" не се явиха в парламента.

Наложи се служители от НСО и полицаи да съдействат на депутатите да бъдат изведени от сградата на Парламента. Служителите от охраната съветваха народните представители да излизат само ако имат осигурен автомобил, защото иначе е опасно. Всеки, излизащ от сградата депутат, бе освиркван от хората. Протестиращите, наброяващи вече около 200 човека, заобикаляха колите и скандираха "Оставка още днес", "Мафия", "Червени боклуци".

Последва затишие сред демонстрантите пред Народното събрание, но гневът им отново нарасна при излизането на Мая Манолова от Народното събрание. Тя се съгласи да разговаря с човек, който заплашваше, че ще се самозапали, ако тя не се срещне с него. Оказа се, че мъжът е бивш полицай със здравословни проблеми, който настоява за среща със здравния министър. Манолова обеща да му осигури такава, но това не накара протестиращите да спрат да я замерят с предмети и да я освиркват.

„Не искам да обиждам никого, но това не е нормалният и толерантен тон за разговор. И това не е българското общество. Тези хора, специално, които са тук, не мисля, че нещо ще ги успокои", коментира Манолова.

Протестът продължи и в следобедните часове, като към него се присъединиха животновъди и зеленчукопроизводители. В края на митинга останаха около 70 човека, които се заканиха, че ще дойдат и утре.

От СДВР заявиха, че са били получени сигнали за подготвяни провокации по време на днешните протести. В съобщението до медиите се посочва, че тази сутрин са били регистрирани опити за провокиране на напрежение пред сградата на Народното събрание, но МВР са изпълнили ангажиментите си по охрана на обществения ред и обезпечаване на сигурността на всички граждани.

Протестиращи пиха кафе" край парламента депутати отнесоха плювни и ритници
netinfo