Едуард Сноудън може да остане за постоянно в Русия, смята Уикилийкс
Едуард Сноудън може да остане за постоянно в Русия, смята Уикилийкс / снимка: Gulliver/Getty Images

Бившият консултант на американското разузнаване Едуард Сноудън, който до момента е в транзитната зона на московското летище "Шереметиево", може да остане за постоянно в Русия, ако САЩ продължават да тормозят страните, свързани със случая му, смята организацията Уикилийкс, цитирана от Франс прес и БТА.

"Сноудън може да остане за постоянно в Русия заради анулирането на паспорта му и тормоза над намесените държави. Това не е най-блестящото от страна на Държавния департамент на САЩ", заяви Уикилийкс в Туитър акаунта си. Уикилийкс осигурява юридическа помощ на Сноудън и плаща пътуванията му, посочва основателят на специализирания в разкриване на тайни документи сайт Джулиан Асандж.

Сноудън, който направи зрелищни разкрития за електронното следене на интернет комуникации и телефонни разговори от американското разузнаване в САЩ и чужбина, е издирван от Вашингтон за шпионаж и може да получи до 30 години затвор в САЩ.

Сноудън е подал молби за убежище в няколко държави, сред които Еквадор и Исландия според Уикилийкс. Паспортът му бе анулиран от САЩ, но в неделя той напусна Хонконг за Москва с издадени от Еквадор документи според Асандж.

Вчера еквадорският президент Рафаел Кореа обяви, че страната му проучва молбата за убежище на Сноудън. САЩ реагираха остро на решението на властите на Хонконг да пуснат Сноудън да замине за Москва, официално по юридически причини, и поискаха от Русия да им предаде бившия консултант на Агенцията за национална сигурност. Руският президент Владимир Путин обаче изключи всякакъв подобен ход и отношенията между двете страни се обтегнаха заради случая Сноудън.