Дикме: Правителството не е на ДПС, то е на  Ахмед Доган лично
Дикме: Правителството не е на ДПС, то е на Ахмед Доган лично / снимка:БГНЕС

Протестиращите да направят разграничение между ДПС и турците, защото те не са едно и също нещо, а голяма част от мюсюлманите в България подкрепят протестите срещу политическата система и правителството. За това призова в интервю за предаването на Дарик „Междуредие" бившият земеделски министър в правителството на Симеон Сакскобургготски Мехмед Дикме. Той се обърна към всички недоволни българи да не допускат провокатори, които да насаждат етническо напрежение и етническа омраза.

Според Дикме не било нужно да се гадае кой управлява страната, защото това бил Ахмед Доган.

Само преходно правителство с ясен мандат и задачи, което да бъде излъчено и подкрепено от всички парламентарни партии може да осигури стабилност на страната, смята Дикме. През това време парламентът под натиска на улицата трябвало да промени Изборния кодекс и да подготви проект за нов основен закон. Според бившия министър трябва да се помисли за по-големи правомощия на държавния глава по Конституция, защото президентът се оказал единственият стожер на държавността на фона на политическата конфронтация.

Отдавна не сте в активната политика, но добре познавате нейната кухня. Очаквахте ли, че ще стигнем до тук-предсрочни избори и само седмица по-късно-искане на нови избори?

Едва ли някой в държавата е очаквал, че веднага след провеждане на парламентарните избори, които бяха предсрочни, на България ще и е необходимо провеждането на нови извънредни парламентарни избори. Но мисля, че политиците със своите арогантни действия предизвикаха обществото да реагира по един такъв бурен начин, което неминуемо ще доведе страната до предсрочни избори.

Чухме, че нито политиците, нито бизнесът, дори и хората в България не са единни за това, което трябва да се случи през следващите месеци. Протестът зове: „оставка сега", „избори веднага", чуват се гласове "по-добре през май", дотогава да се кове нов изборен кодекс, защо не и проект за нова конституция. Кое е по-печелившото или вече няма рецепти за изход от тази криза?

И обществото и бизнесът искат предсрочни избори, с изключение на българските политици. Само политиците не искат предсрочни избори. Те изключително много се страхуват от предсрочни избори. Но каквото и де се получи, явно за България няма друг изход, освен предсрочни избори.

Въпросът е кога?

Лично Пламен Орешарски и правителството не трябва да поемат вината върху себе си. Днес протестът на хората не е срещу Пламен Орешарски, той не е срещу правителството. Протестът на хората е срещу цялата политическа система. Вижте какво се получи през последните 20 години в държавата. Даже нещо повече. Аз бих отишъл по напред -1989 година, събитията през ноември месец, когато стана промяната. Тя не беше истинската промяна. Истинската промяна за България, демократичната промяна се осъществява сега. Защото онази промяна тръгна под контрола на Българската комунистическа партия и под контрола на Държавна сигурност. За всички е ясно, че в много партии имаше хора, които бяха внедрени и от БКП и от ДС. Въпреки всичко народът очакваше едни сериозни промени, народът искаше демокрация, свобода на словото, на своите действия. И 20 години народът даде властта на българските политици. За голямо съжаление за тези 20 години, политиците вместо да изграждат и надграждат държавата те създадоха олигархична система, която не случайно вече народът оприличава на организирана мафиотска структура. И днес народът е на улицата не срещу БСП, не срещу ДПС, ГЕРБ, не е срещу правителството. Народът е срещу цялата политическа система. Днес българските граждани излязоха и казаха на политиците: „Стига. С вас до тук. От тук нататък ние си искаме държавата. Дадохме ви на вас 20 години властта -да управлявате държавата, сега си искаме държавата обратно". Така че рано или късно този процес щеше да стане, при тази политическа система, при тази конституция. Мисля, че хората затова излязоха на улицата. Ако някой си мисли да извлече някакви дивиденти, прави си много сериозна и грешна представа за ситуацията в страната. Искам да подчертая, че ГЕРБ в никакъв случай не трябва да бъдат доволни от самите протести и от това, което се случва в страната. Ако днес или утре се проведат избори и ГЕРБ дойде на власт, могат да бъдат абсолютно сигурни, че на третия ден и при тях всички тези хора, които са на улицата, ще бъдат отново на улицата и ще искат обратно властта. Така че са необходими много сериозни и много смислени действия от страна на българските политици.

Добре, но как може да стане това при положение, че под прозорците на правителството се крещи: „Оставка"? Подобни викове се случват и пред централите на политическите сили. Започна да се избистря един призив, идея- да договорят политиците няколко месеца, в които ще работи едно правителство, било това на Орешарски, някои говорят за променен състав на този кабинет, и дотогава да се свършат n на брой задачи.

Няколко неща трябва да се случат от тук нататък. Политиците в България, абсолютно всички политически партии са в изключително голяма паника и страх. Президентът е единственият човек, който има най-смислени действия в настоящия момент. Мисля, че действията, които той предприе са най-адекватните за ситуацията. Друг е въпросът доколко конституцията му позволява да взема съответните решения, друг е въпросът доколко политиците ще се съобразят с желанието на президента да въдвори мир в страната, ред и предвидимост на събитията за България. Защото виждаме, че провокативните действия на някои политици, включително и на Консултативния съвет водят до изключително изостряне на обстановката в страната .Според мен политиците в България- ГЕРБ и БСП трябва ад се разберат. Няма нищо срамно в това-вижте в Германия десните и левите се разбраха и направиха правителство в името и в интерес на държавата, за да може Германия да върви напред. Днес на България е необходимо консенсусно правителство. За това е необходимо да седнат и представители на ГЕРБ, на БСП, на ДПС, ако щете и на „Атака", но да заровят томахавките и да направят нещо смислено за тази държава. Да покажат, че милеят за държавата, защото икономиката е зле, финансите са зле, политическата обстановка е зле, външните инвеститори не искат да чуят за България. На България е необходимо спокойствие, едно спокойно правителство.

Преходно ли?

Преходно. Да, Орешарски няма да бъде. Моите уважения към него, той е голям професионалист, но виждаме, че политически той не се възприема от обществото и от политическите партии. Нека да седнат и да направят едно преходно правителство, на което правителство да дадат мандат да свърши определена работа, а през това време парламентът да не се разпуска, улицата да продължава да оказва натиск върху парламента, защото явно парламентът може да работи само когато има натиск от обществото. Да напишат съответните закони, да направят съответната конституция или проект за нова конституция. И на България е необходимо нови избори с Велико народно събрание за нова конституция, за нови взаимоотношения. Тук е мястото да кажем, че ако президентът днес имаше съответните правомощия, ние нямаше да стигнем до тази патова ситуация, в която сме в момента. И затова България извървя своя 23 годишен път на прехода. В тези 23 години видяхме, че онази конституция, която беше направена под креатурата на БКП и ДС вече не работи за България и е необходима нова конституция. Всички тези слабости на досегашната конституция да се махнат. Едновременно с изборите за Велико народно събрание нека президентът да инициира референдум и да се избере, да се каже дали на България е необходима президентска република или парламентарна република с разширени правомощия на президента. Но президентът да има по-активна роля, защото виждаме, че в кризисни ситуации, когато има яростна конфронтация между политически партии, президентът остава единственият стожер на държавността.

Повече функции на президента?

Задължително.

Прекали ли, ако погледнем в детайли причината за това твърде скоростно недоволство веднага след избора на ново правителство, ДПС с мерака си за власт? Защото ако в София се вика „червени боклуци", то в страната недоволството е основно срещу областни управители, излъчени от ДПС. Има ли опасност точно по тази нишка да ескалира напрежението?

Благодаря за този въпрос. Ще използвам случая да призова всички, които протестират срещу ДПС и срещу турците. Нека да направят разграничение между ДПС и турците-това не е едно и също нещо. Моето семейство също е на протестите в София. На протестите има стотици турски семейства, стотици помашки семейства, мюсюлмани. Бъдете сигурни, че турците в България на 99% подкрепят протестите в страната и протестиращите и са с тях. Но аз ще отида малко по нататък. Преди два дена получих имейл от един изселник от Измир, който каза: „Съберете се и направете необходимото, за да дойде 10 ноември сред турските среди, защото за тях още 10 ноември не е дошъл". Това беше изключително трогателно и вярно. Колкото до властта не е необходимо някой да гадае кой управлява и с чии мандат се управлява страната. Ако постфактум мандатът е на БСП, Сергей Станишев каза откровено на кой е правителството. Правителството не е на ДПС, правителството е на Ахмед Доган, лично. И ако някой си мисли, че някой друг е лидерът на ДПС, той много се лъже.

Някои казаха: „Местан допусна такъв гаф, който и Доган не би направил", прехвърляйки решението за Пеевски на новия председател на ДПС.

ДПС няма нов председател, ДПС има нов изпълнителен директор. Председателят си е същият. Дайте да не коментираме и обществото да не бърка тези понятия. Решенията не са взамат нито от централен орган или консултативен съвет. Решенията се вземат еднолично от един човек, който стои в Бояна и си пие уискито.

Тоест трябва да сме убедени, че решението за Пеевски е лично на Доган.
Не мога да коментирам нещо, на което не съм присъствал. Не мога да коментирам, но то е толкова неадекватно, че аз направо се чудя как някой може да направи такова предложение

Казахте изпълнителен директор. Това означава ли, че партията тотално вече, след n-ти мандат в парламента, но и като представител в изпълнителната власт се е превърнала в дружество?

Когато мина конференцията и имаше смяна на председателя, все пак аз поддържам контакти с почти всички основатели на ДПС, следващият ден се обадих на един от основателите на ДПС, за да му честитя новия председател, новия лидер след толкова години и вижте той какво ми отговори: „Мехмед, ти се занимаваш с бизнес, нека да не бъркаме понятията. Досега нашата партия се превърна в търговско дружество и то не ООД, а в ЕООД. Досега собственикът на акциите и изпълнителният директор беше един и същ, сега единственото нещо, което стана, че се назначи нов изпълнителен директор, но собственикът на акциите си остава същото лице". Мисля, че този основател на партията даде ясен отговор на тези въпроси, които задавате.

Да, но този ход с Пеевки, който извади хората на улицата постави под въпрос съдбата на едно току що избрано правителство. Няма ли в дългосрочен план да постави в изолация ДПС, с дълги последици?

Ако ДПС продължава по този начин да работи изолацията, в която беше поставена за в бъдеще ще продължава. Вече повече от 7-8 години и аз коментирам и правя всичко възможно да се чуе моят глас за реформиране на ДПС. Това-да смениш един човек с друг човек не значи промяна в партията. Необходима е цялостна промяна на стратегията на развитие и на работа на самата партия. Без реформиране на партията няма как тя да бъде желан и предвидим партньор.

Ще простят ли на ДПС нейните избиратели това, което се случи-партньорството, макар и негласно, с „Атака" в Народното събрание?

Аз не знам, защо излиза Лютви Местан и казва: „Ние спечелихме изборите". ДПС тотално загуби изборите за парламент. Не може от 610 000 гласа да си паднал на 400 000 гласа и да кажеш, че си спечелил изборите. Извинявайте, но от това по-голям гьонсуратлък няма. Но този човек излиза и казва, че е спечелил. Аз разбирам, но поне да се се запазят резултатите Не може тотално младите да напускат, не искат да гласуват за партията и ти вместо да търсиш причината за това-защо хората не искат, от твоята религия, да гласуват за теб, ти да излизаш и да парадиращ, че си спечелил.

Младите ли основно напускат?

Основно младите в ДПС полека-лека се дърпат. Те не се отдръпват от ДПС, те се отдръпват от своите лидери и от тяхната политика. Друг е въпросът, че нито една друга политическа формация не им предлага участие в обществено-политическия живот на страната. И аз имам големи надежди в това, което поне предстои да възникне в страната-някакво дясно, ако изкристализира такова, в това дясно да намерят място и турската и мюсюлманската общност, да се върнем пак към 90-те години там, където трябваше да бъде мястото на ДПС-като част от демократичната общност на страната.

Има ли риск от етническо напрежение? Как хората приемат по места тези крясъци срещу представителите на ДПС в областните управи? Това създава ли по места проблеми?

Не, не създава, защото хората ни подкрепят също. Вижте, има един страх в тези хора, които са останали. Една част гласно, друга негласно, всеки го съобщава, че не приема тази политика да се води по този начин. Защото турците и помаците в страната, цялата мюсюлманска общност, не са по-богати от своите събратя. Напротив, при тях безработицата е най-голяма, в тези региони няма почти никакви работни места. Тези хора са докарани не до прага на бедност, а до прага на пълна мизерия. За голяма част единственото препитание в тези населени места, в тези общини са програмите за временна заетост през кметствата. ДПС използва именно тази програма, за да може чрез програмата, чрез държавни средства да контролира тези хора. Тези хора за малко пари са готови, само и само да работят, да имат препитание. Те искат да се развиват, те не искат социални помощи, те не искат социални подаяния, те искат да работят. Искат чрез честен труд да печелят.

Слушах вчера, че дори хората, които са търсели алтернативен поминък през последните години, тази година са се върнали към тютюна-част от Гоцеделчевско. Миналата година цените са били по прилични, това ги е върнало отново да опитат да отглеждат тютюн, макар да имаше опити да се намерят алтернативни култури там. Усещате ли, има ли разделение на провинцията от София при тези протести? Тук се говори колко умен, красив, интелигентен е протестът. Тази емоция отсъства в страната. Дали само защото хората живеят по-зле там?

Наистина хората в провинцията живеят много по-зле, отколкото хората в големите градове като София, Варна, Пловдив, Бургас и така нататък. В малките населени места възможността един човек, който е останал безработен да си намери работа е почти нулева. Ако там се затвори едно работно място не се разкрива ново. В този смисъл хората са изключително подтиснати. Но софиянци трябва да бъдат сигурни и убедени, че макар и да не протестират тези хора са заедно с тях и подкрепят този протест. Аз пак ги призовавам нека на протеста всички протестиращи да не допуснат провокатори, които да издигат лозунги, които да навеждат до етническо разделение, етническа вражда и етническа омраза. Турците, помаците в България подкрепят протестите, те са за реформиране на цялото общество и те са със своя глас го показаха на последните парламентарни избори, че желаят същата промяна. А преди следващите избори, бъдете сигурни, че тази промяна със своя глас ще я дадат още по-осезаемо.

Тоест все по-ниска подкрепа за ДПС прогнозирате. Но смятате, че нови избори биха били какво-разход и завъртане на рулетката в рамките на сега съществуващите партии на статуквото?

Новите избори няма да възпроизведат нищо по-различно от сега съществуващите Може да сменят една партия с друга, но системата няма да бъде променена. На България и е необходима тотална промяна на системата на взаимоотношенията между институциите и различните власти в страната.За това е необходима нова конституция и затова не трябва да се бърза. Необходим е обаче консенсус, необходимо е спокойствие. Призовавам ГЕРБ и представителите на БСП, в името на държавата, в името на България, нека да не се мразят толкова, нека да преодолеят различията и да седнат на масата и да измислят нещо смислено за бъдещето на тази държава. Нека президентът да не бъде само арбитър, а да бъде обединителят, човекът, около който ще могат да се съберат всички политически формации, за да направят нещо смислено за държавата. А най-смисленото е консенсусно правителство, което да се възприема и от синдикатите, и от работодателите, и от политическите среди. Нека всеки да направи своята отстъпка, защото без отстъпки няма да стане, но ясно да се каже на протестиращите, че това правителство ще има ясен мандат, в който парламентът ще направи съответните закони, включително проектът за нова конституция, нов изборен кодекс, където гражданското общество да има по-силна роля, да има контрол над политиците и да се върви към една нова и модерна България.Нека политиците да бъдат сигурни, който разчита на това, че протестиращите ще отидат на море и протестите ще се отложат, значи не в час и не познават характера на самите протести. Те не са докарани с автобуси, хората излизат доброволно и си искат държавата обратно от политиците.