Национална петиция срещу узаконяването на циганските катуни обмисля ВМРО
Национална петиция срещу узаконяването на циганските катуни обмисля ВМРО / снимка: Sofia Photo Agency, архив

ВМРО обмисля организирането на национална петиция срещу предложението на народния представител Димчо Михалевски за узаконяване на циганските катуни. Това заяви на пресконференция в Перник Ангел Джамбазки - заместник-председател на ВМРО. Той определи инициативата на депутата като дискриминация спрямо останалите български граждани, неморално и противозаконно деяние.

Не може да се черпят привилегии от противоправно поведение и на основата на произход - да ти се разрешава нещо незаконно, защото си се родил ром, каза Джамбазки. По думите му такава политика ще засили разпада на българската държава, защото предоставянето на привилегия само поражда желанието на ромите да получат следваща. Вече горе-долу са си извоювали да ползват безплатна вода, на много места и безплатен ток, които са за сметка на българския данъкоплатец, посочи Джамбазки.

Узаконяването на катуните с нищо няма да промени социалния им статус, тяхното отношение към българското общество, заяви заместник-председателят на ВМРО. Според него това е безсмислица и плащане на гласове, получени на изборите.

Повишаването на „майчинските” на „калпак” без никакви критерии отново облагодетелства тази част от българското общество, каза още Джамбазки. Според него парите за майчинство трябва да бъдат увеличени, защото в момента са смешно ниски. Повишението обаче трябва да се базира на определени критерии - например дали родителите са образовани, дали създават деца в риск, имат ли желание да образоват тези деца и т. н. От това повишение ще се ползват българските семейства в неравностойно положение с едно или две деца, но много повече ще се ползват обитателите на катуните, смята Джамбазки.

Той определи като скандално и предложението родителите на децата, които не са приети в детските градини в големите градове, да получават обезщетение по 120 лв. месечно от общините. „Никъде няма изискване децата, които кандидатстват в детска градина, да са поколение на родители, адресно регистрирани в съответната община и плащащи данъците си там. Това е пряка помощ и насърчаване за създаване на деца в риск", заяви зам.-председателят на ВМРО. От партията определят тази политика за псевдосоциална, създаваща предпоставки за мотивиране на безотговорна циганска раждаемост.