95-годишният Ефтим Алексов откри  тържествата в Добри лаки
95-годишният Ефтим Алексов откри тържествата в Добри лаки / снимка:Община Струмяни

Най-възрастният жител на висопланинското малешевско село Добри лаки, отстоящо само на километър от границата с Р. Македония, откри официалния концерт, посветен на 100 години от построяването на храм „Св. Троица”. Към него се присъединиха родолюбците от сдружение „Св. Троица” – Йордан Петков и Иван Димитров, писателката Свободка Костадинова, режисьорът на филма за Добри лаки – Александър Стойков,Мария Златанова – гл. учител в училището по приложни изкуство „Св. Лука” София, кметският наместник Вангел Грозданов и кметът на община Струмяни Емил Илиев.

Три дни Добри лаки привличаше родените и израсналите в него, а шепата възрастни хора, които живеят тук, с радост отвориха вратите на старите си къщи за синове и дъщери, внуци и правнуци.

Новоасфалтираният площад и ремонтиращата се камбанария, почистеното село и весели флагчета искрено радваха жителите и гостите, а най-вече децата, които щъкаха между сергиите, хваща ха се на хорото, играха до насита.

Добри лаки се подготвя отдавна за храмовия празник, земляческата среща и вековния юбилей на църквата „Св. Троица”. Почти година работи организационен екип, иницииран от Сдружение „Св. Троица”, църковното настоятелство и кметството, под патронажа на кмета на община Струмяни Емил Илиев с идея – начало на възраждането на селото.

Резултатите не закъсняха: селото има своя нов и хубав площад, почистено от стари автомобили място – за събори / тук някога са правили сватбите си и големите тържества/ и е пред финализиране ремонтът на уникалната камбанария.

Празниците започнаха в съботната вечер на площада с кино, където младият и талантлив режисьор с потекло от Добри лаки –Александър Стойков /„Фрънзи”/прожектира своя филм „На пробуждане”, посветен на Добри лаки, на пътеките, които те връщат у дома, филм – преклонение пред родовата и историческа памет, пред природата и духа на хората и времето. И продължи с над 300 хванати за ръка млади и стари – на хоро, с кулминация- заря и пак хора – до малките часове на нощта.

В неделния ден празничната литургия, отслужена от гр Неврокопския митрополит, отбеляза 100-годишнината на духовния храм на Добри лаки, би старата камбана- за празник, отлята през 1914 година от майстор Рачев. В двора миряните бяха посрещнати с фотоизложба „От старите снимки”, както и с уникални стари тъкани и традиционни ястия: оризници, баници, баклави и др.

Изключителен интерес предизвика и пленерът на млади художници от училището по приложни изкуства „Св. Лука”- София, насядали по улиците, рисувайки Добри лаки.

Благотворителната картичка на Добри лаки в помощ на храма, отпечатана от сдружението, на художника Венцислав Стоянов, по снимки на Стоян Петков, се изкупи почти в пълния си тираж от жителите и гостите.

Духовият оркестър на Сандански даде тон на големия празник – с нов репертоар и с изключително майсторство, а официалната церемония - с почит към най-възрастния жител на селото, който символично посрещна официалните гости.

Съборът продължи с концерт на Георги и Иван Гоцеви , групи от Старчево, Струмски славей- Благоевград и увеселие.

Под тополите край реката, на старото сборище се раздаде курбан на стотиците, свързани с това благословено с добри хора и лъки място – Добри лаки.