Едуард Сноудън в драматично бягство от Хонконг
Едуард Сноудън в драматично бягство от Хонконг / Gulliver/Getty Images
Едуард Сноудън в драматично бягство от Хонконг
65007
Едуард Сноудън в драматично бягство от Хонконг
  • Едуард Сноудън в драматично бягство от Хонконг

Същински холивудски трилър се разиграва около бившия агент на ЦРУ Едуард Сноудън, който разкри масовото подслушване от страна на американските тайни служби на телефонни разговори и интернет комуникации.

Вашингтон отправи официално искане към Русия, Китай и Еквадор да съдействат за екстрадирането на Сноудън, за да бъде съден в Америка за държавна измяна. По последни данни най-търсеният от САЩ човек, който разкри тайната програма на американските власти за шпионаж, се намира на московското летище Шереметиево, след като успя да напусне Хонгконг с полет на "Аерофлот".

Последваха неофициални твърдения, че Сноудън се подготвя за полет до Куба, но самолетът за Хавана излетя с голям брой журналисти на борда без никакво потвърждение, че на него е и самият беглец.

Властите в Хонгконг търпеливо изчакаха полета на Едуард Сноудън да излезе от китайското въздушно пространство, преди да съобщят, че заради грешки в документацията не са уважили американската молба за екстрадицията му. Коментатори обаче се питат, доколко този отказ е свързан с последното разкритие на американеца - а именно документи, които описват как американската Национална агенция за сигурност е разбила защитите на китайските телефонни компании и е събирала SMS-те на стотици милиони китайци. В същото време стана ясно, че агенцията е влязла и в сървърите на най-големия китайски ВУЗ - пекинския университет Цинхуа. Китайската държавна агенция Синхуа пък обърна внимание на парадокса как от години Америка се представя за невинна жертва на интернет хакерството, а всъщност се оказва "най-големият злодей".

Упреците в демагогия продължиха и отвъд океана, където американският държавен секретар Джон Кери заяви колко е "притеснен" от отказа на Китай и Русия да съдействат на Вашингтон по случая „Сноудън", след което иронично определи двете държави като "бастиони на свободите в интернет". Още в следващото си изречение Кери обяви, че Москва има задължението според международните закони да арестува Сноудън и да го предаде на Вашингтон.

От своя страна, Пекин не коментира случващото се, докато руските власти обясниха, че няма как да арестуват Сноудън, тъй като той пътува през Шереметиево транзит и формално изобщо не е стъпвал на руска територия. Дори след като Вашингтон заяви, че е анулирал паспорта на Сноудън, говорителят на президента Владимир Путин - Дмитрий Пескòв, каза, че не знае нищо за случая и дори не потвърди, че Сноудън е кацал в Москва.

Бягството на Ед Сноудън от Хонгконг е било организирано от известния испански съдия Балтасар Гарсон. Той е адвокат на собственика на Уикилийкс Джулиан Асандж, който вече година живее в еквадорското посолство в Лондон. Външният министър на южноамериканската държава Рикардо Патиньо Арока потвърди, че страната му е получила молба за убежище от Сноудън, а посланикът в Москва Патрисио Чавес беше забелязан да обикаля терминалите на Шереметиево и да разпитва журналисти дали са виждали американеца. Според руската агенция Интерфакс пък венецуелски дипломат е взел Сноудън от летището и го е откарал в неизвестна посока.

Междувременно, обяснява журналистът на вестник Гардиън Пол Оуън, цял самолет, пълен с журналисти ще прекара един ден в Куба.