Каймаканов обвини Георги Гергов за слуховете, че е от квотата на ДПС
Каймаканов обвини Георги Гергов за слуховете, че е от квотата на ДПС / снимка: DarikNews.bg, Пловдив, Виктор Кадири
Каймаканов обвини Георги Гергов за слуховете, че е от квотата на ДПС
64980
Каймаканов обвини Георги Гергов за слуховете, че е от квотата на ДПС
  • Каймаканов обвини Георги Гергов за слуховете, че е от квотата на ДПС

Около 20 души се събраха в 08.00 часа тази сутрин на протест пред Областната управа срещу назначаването на Венцислав Каймаканов за областен управител. Каймаканов излезе пред протестиращите, за да поговори с тях, но беше посрещнат от бурни освирквания и викове „оставка". Той се опита да убеди присъстващите, че не е от квотата на ДПС, като упрекна директно лидера на пловдивските социалисти Георги Гергов, че е изфабрикувал този слух.

Плакат с надпис „NOлигарски" беше разпънат пред Каймаканов от част от протестиращите. Той се съгласи с написаното, но заяви, че само съд може да потвърди кой е олигарх и кой не.

Напрежението се повиши, когато новият областен управител каза, че идва всеки ден на работа. Протестиращите му отговориха, че това не е вярно, тъй като те са всеки ден пред сградата и не са го виждали да влиза вътре.

Под нови викове „оставка" Каймаканов тръгна да се прибира в сградата, но протестиращите направиха жива верига пред вратата, за да не го допуснат вътре.

Охраняващите протеста около 10 полицаи отвориха път на губернатора и той успя да се промъкне под освирквания и скандирания срещу него.

При влизането си в сградата Каймаканов беше замерен с яйце, след което полицията арестува извършителя. Протестиращите започнаха спор с униформените защо го задържат, но полицаите им отговориха, че трябва да си вършат работата, а това е хулиганска проява. Малко по-късно задържаният беше освободен.

Междувременно част от хората започнаха да обсъждат изграждането на палатков лагер пред Областната управа, за което имат и официално разрешение от кмета на Пловдив Иван Тотев.

Малко по-късно Областният управител отново излезе пред протестиращите, които бяха останали четирима. По същото време бившият депутат Христо Марков пристигна с разрешението за изграждане на палатков лагер. Каймаканов покани Марков на среща при него, за да получи в писмен вид какви точно претенции имат протестиращите лично към него, а не към правителството.

Към този момент палатков лагер на площада пред сградата на Областния управител все още няма.

Други новини от Пловдив