Плевнелиев обсъди с принц Едуард отпадането на трудовите ограничения за българи
Плевнелиев обсъди с принц Едуард отпадането на трудовите ограничения за българи / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Президентът Росен Плевнелиев прие в резиденция "Лозенец" в столицата принц Едуард, граф на Уесекс, и съпругата му принцеса Софи.

Членовете на британското кралско семейство са на официално посещение в България по покана на държавния глава, за да се запознаят с практиката у нас в превенцията на изоставянето на деца, развитието на приемната грижа и социалното включване на деца и младежи, живеещи в специализирани институции, както и за да споделят британския опит в тези сфери.

Визитата им е и част от международната благотворителна и социално-ориентирана дейност на британското кралско семейство.

„Президентската институция ще продължи да подкрепя инициативите, които създават възможности младите хора да бъдат активна част от обществото в което живеят", подчерта по време на срещата президентът.

Плевнелиев обсъди с принц Едуард отпадането на трудовите ограничения за българи
netinfo

От 2009 г. досега близо 1 400 деца са изведени от специализирани институции и настанени в защитени жилища, като България има за цел да завърши успешно този процес през следващите 15 години.

"Това е инициатива, който не се изчерпва със закриването на специализирани институции, а отразява разбирането на българската държава, че превенцията на изоставянето на деца се основава на политики за намаляване на бедността и създаването на възможности за реално социално включване", каза още държавният глава.

Достъпът до качествено образование и здравеопазване за деца и младежи в риск от бедност е от ключово значение за постигането на устойчиви резултати, отбеляза още президентът.

Росен Плевнелиев запозна Техни Кралски Височества с инициативите на президентската институция „Българската Коледа" и „Подкрепи една мечта", насочени към подпомагане на лечението на болни деца, както и в подкрепа на социалната реализация на младежи, завършили средното си образование и напускащи специализираните институции за деца.

Отпадането на трудовите ограничения за български граждани във Великобритания, както и възможностите за насърчаване на двустранното икономическото сътрудничество също бяха обсъдени по време на срещата.

В понеделник принц Едуард и принцеса Софи ще посетят Първа Акушеро-гинекологична болница в столицата, както и Центъра за обществена подкрепа „Св. София'' и ще разговарят с приемни семейства.

По-късно през деня принц Едуард ще присъства на демонстрация на скаутски умения на участници в Международната награда на херцога на Единбург, а принцеса Софи ще посети в Южния парк детската площадка „Азбукари", адаптирана за игра и обучение на деца с увреждания.