Уикилийкс съдействал на Сноудън да напусне Хонконг
Уикилийкс съдействал на Сноудън да напусне Хонконг / снимка: Gulliver/Getty Images

Интернет сайтът Уикилийкс съобщи в акаунта си в Туитър, че е помогнал на бившия консултант в американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън, обвинен от САЩ в шпионаж, да замине от Хонконг и да намери политическо убежище в демократична страна, предадоха Ройтерс и Франс прес, цитирани от БТА.

Руската агенция ИТАР-ТАСС съобщи, че Сноудън ще пристигне в Москва вечерта, но още утре ще замине със самолет на "Аерофлот" за Хавана.

"Пасажер с това име ще пристигне днес в Москва с полет SU213 от Хонконг, а утре, 24 юни, ще излети с полет SU150 за Хавана", казал източник от авиокомпанията, допълвайки, че още в същия ден той ще замине от Хавана с местен полет за Каракас.

По-рано през деня стана чсно, че бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е излетя от Хонконг за Москва, съобщи местният вестник "Саут Чайна морнинг пост", цитиран от Интерфакс.

Правителството на Хонконг заяви, че Сноудън е напуснал територията доброволно, предаде Ройтерс, но подчерта, че е позволило на издирвания от САЩ Сноудън да замине за трета страна въпреки искането на САЩ за екстрадирането му, понеже нямало законови основания да го спре. Документите, подадени от САЩ, с искане за издаването на временна заповед за задържане, не отговаряли напълно на юридическите изисквания според закона на Хонконгския специален административен район на Китай.

В Москва засега не потвърждават информацията за излитането от Хонконг на Едуард Сноудън. Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че не разполага с информация за местонахождението и намеренията на Сноудън, предаде Ройтерс.