Зам.-министър в служебния кабинет разписала за отпадането на Ботев
Зам.-министър в служебния кабинет разписала за отпадането на Ботев / снимка: Dariknews.bg, архив
Мариана Банчева подписала за отпадането на „Моята молитва", не съжалява за решението си
64947
Мариана Банчева подписала за отпадането на „Моята молитва", не съжалява за решението си
  • Мариана Банчева подписала за отпадането на „Моята молитва", не съжалява за решението си

Скандалният проект за промяна на програмите по български език и литература, с които емблематични творби на български класици отпадат от учебниците, е бил подписан от бившия заместник-министър на образованието от служебния кабинет Мариана Банчева. Проектът е на стойност близо 2 млн. лева.

За Дарик Банчева обясни, че не съжалява за решението си да подпише документа и заяви, че програмите са били изготвени с цел да се осъвременят стандартите на образованието. Тя посочи, че учениците не могат да изучават всички произведения, на всички автори. Мариана Банчева е категорична, че учителите и експертите, съставили проекта не трябва да бъдат уволнени.

Бившият заместник-министър на образованието заяви, че лично тя е човекът, подписал отпадането на „Майце си” и „Моята молитва” на Христо Ботев от учебната програма.

„По време на служебното правителство аз подписах проектите на учебните програми, с което те бяха качени на сайта на Министерството, за да могат да бъдат публично достояние. Това, което аз направих, е, че всъщност поех изключителната политическа отговорност да се доверя на тези хора, които са работели и които са решили и са имали куража да представят своя продукт. Не съжалявам за това си решение”, категорична бе Банчева.

Тя добави, че не подкрепя решението на министър Анелия Клисарова да уволни учителите и експертите, предложили отпадането на творбите: „Най-неконструктивният начин е да търсим персонална отговорност в момента. Аз не мисля, че уволнението на тези хора е решението на проблема с програмите, защото винаги ще има спорни елементи каквато и програма да се направи”.

Банчева заяви, че промените, предвиждани в плана, са били, за да имат учениците повече време за практически задачи.

В проекта за промяна на учебния план е записано още, че от произведенията на Иван Вазов няма да се изучава „Чичовци”, учениците ще се запознаят само с част от „Епопея на забравените”.

Алеко Константинов пък е представен единствено с „Бай Ганьо в банята”, отпада „До Чикаго и назад”.

Няма да се учи и „Тютюн” на Димитър Димов. Вместо това влиза друг негов роман - „Осъдени души". Най известното стихотворение на Никола Вапцаров „Вяра” също няма да се изучава по план-програмата. От Пейо Яворов отпадат „На нивата”, „Заточеници”, „Арменци”.

Според проекта в учебната програма по литература няма да бъдат включени още: „Хамлет” на Шекспир и „Тартюф” на Молиер. Липсват и „Робинзон Крузо” от Даниел Дефо, „Граф Монте Кристо” от Александър Дюма.