Силно земетресение стресна Италия, вторичните трусове продължават
Силно земетресение стресна Италия, вторичните трусове продължават / Gulliver/Getty Images

Силно земетресение разтърси северната част на Италия и беше усетено в район с радиус от 160 километра, от западния град Милано до източния град Венеция, съобщават италиански медии, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.

По данни на Италианския институт по геофизика и вулканология трусът с магнитуд 5,2, който е станал на дълбочина 5,1 километра, е бил усетен най-силно в провинциите Лука и Маса, в областта Тоскана и в Специя, областта Лигурия. Епицентърът му е бил на два километра от град Фивицано, в провинция Маса, посочва в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Жертви няма. Нанесени са незначителни щети в някои селски райони, предаде Ройтерс. На места има частично срутени къщи. В градчето Казола, в областта Тоскана, земетресението е отворило пукнатини в някои стари сгради. В района продължават вторичните трусове, като най-силният от тях е с магнитуд 4.

Италиански сеизмолози предупреждават, че се очакват още вторични трусове, предаде Франс прес.

Заради земетресението беше прекъснато временно движението на влаковете в засегнатия район, но високоскоростният влак Милано-Болоня продължава да се движи, допълва агенцията. В тосканския крайбрежен град Специя няколко завода бяха евакуирани като предпазна мярка, но там няма материални щети.

Преди година две земетресения в Северна Италия взеха 23 жертви и нанесоха големи, а на места и непоправими материални щети на исторически обекти, както и на промишлени предприятия. Тогава 14 000 души останаха без дом, припомня Франс прес. Преди четири години мощен трус разлюля централния италиански град Акуила и отне живота на 300 души. Тогава десетки хиляди останаха без покрив над главите си.