Окупират Шипка в събота
Окупират Шипка в събота / Dariknews.bg
Окупират Шипка в събота
64896
Окупират Шипка в събота
  • Окупират Шипка в събота

В събота от 10:00 ч. се очаква около 100 души да окупират прохода Шипка в знак на протест срещу политическата система в България. Недоволните ще направят жива верига на самия разклон, за да блокират движението на автомобили в продължение на един час. Това обяви Цветелина Терзиева, един от организаторите на протестите в Габрово.

30 души са потвърдили включването си в окупацията на прохода от северната страна. Цветелина Терзиева се надява те да доведат семействата си, а до събота към инициативата да се присъединят още хора. Водени са разговори с организации в Южна България, към момента е потвърдена подкрепа от Стара Загора и Казанлък. По този начин за един час движението на автомобили ще бъде спряно от двете страни на прохода Шипка.

За организацията се използват и структурите на Гражданско движение "ДНЕС".

По обед бяха обявани исканията на протестиращите.

Настоява се за оставката на целия кабинет, като тази позиция може да бъде преразгледана, ако се докаже, че има воля за защита на интересите и правата на хората.

Цялото ръководство на Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ да подаде оставка. Да бъде направена промяна в приходната част на Закона за държавния бюджет, като сумата от 6 млн. лв. санкции, които КЗК може да налага, да се увеличи на 600 млн. лв.

"Убедете ни с действията си, че работите за нас или веднага подайте оставка. Смятайте това за последно предупреждение", се казва в обръщение, разпространено чрез медиите.

Протестиращите, които се канят да окупират прохода Шипка, искат промяна на Изборния кодекс, за да се улесни избора на независими кандидати, както и въвеждането на задължително гласуване.

Цветелина Терзиева заяви, че не принадлежи към никоя политическа формация. Организаторите не желаят протеста да бъде партийно оцветен.