Деца рисуват по мотиви от любими български песни
Деца рисуват по мотиви от любими български песни / DarikNews.bg

Конкурс за детска рисунка „Нарисувай песента" обявяват Община Велико Търново и Сдружение „Сребърна Янтра-2003". В него могат да участват деца на предучилищна възраст, които посещават или не детска градина, а така също ученици от 1 до 4 клас. Всеки малчуган може да представи не повече от две рисунки, които да бъдат върху картон А4, а материалите по избор.

Целта на конкурса е да популяризира най-добрите образци на българската поп музика, каза председателят на сдружението Румяна Начева. Участниците в конкурса могат да рисуват по 20 песни от златната съкровищница на поп музиката, сред които „Янтра" и   „Една българска роза" на Паша Христова, „Моя страна, моя България" на Емил Димитров, „Клоунът" на Васил Найденов, „Вълкът и седемте козлета" на Мими Иванова и Развигор Попов, "Малкият принц" на Дони и Момчил. Към всяка песен организаторите посочват адрес в интернет, на който могат да се открият и видеоклиповете в You Tube.

Деца рисуват по мотиви от любими български песни
netinfo

Срокът за представяне на творбите е до 25 август. Те ще се приемат в стая 219 на Общината. Рисунките ще оценява професионално жури в състав проф. Христо Цацинов, Сашо Филев и Крум Бакалов. Според проф. Цацинов идеята за такъв конкурс е много хубава, защото музиката и рисуването са неразривно свързани. По думите му синият цвят звучи като тонът „сол", а сивият се асоциира със „си бемол".

За най-добрите малки художници са предвидени специални награди на Община Велико Търново и Международния конкурс „Сребърна Янтра", първа, втора и трета награда, седем поощрителни, специална награда на председателя на песенния конкурс Силвия Кацарова и награди от спонсори. Те ще бъдат връчени преди или по време на гала концерта на „Сребърна Янтра", който ще е на 29 септември в МДТ „Константин Кисимов". Творбите от конкурса ще бъдат експонирани във фоайето на театъра, в Изложбените зали „Рафаел Михайлов" и няколко търговски обекта в града.