Представят официално плана „Орешарски” в парламента
Представят официално плана „Орешарски” в парламента / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Планът „Орешарски” се очаква да бъде представен официално в парламента. Като втора точка в дневния ред на депутатите е включено представянето на „Стабилизационни и неотложни мерки за подобряване на състоянието на българските граждани, бизнес средата и демократизация на управлението.

В плана се включва увеличаване на майчинските през втората година до размера на минималната работна заплата от 310 лева, връщането на швейцарското правило при пенсиониране и задържането на растежа на възрастта.

В плана са включени още редица мерки за стабилизиране на енергийната и други системи в страната, като ключов момент е подобряването на бизнес средата у нас. Заради намаляването на регулациите и промените в Закона за обществените поръчки вече са проведени редица срещи с работодатели и синдикати, експерти, представители на общините и на граждански организации.

По-късно в Министерския съвет ще бъде разгледан въпросът за възобновяването на тристранния съвет, създаването на базисен модел на административните услуги, казусът с ВМЗ Сопот и много други.