Откриха праисторическа магистрала по трасето на строящата се АМ „Марица”
Откриха праисторическа магистрала по трасето на строящата се АМ „Марица” / netinfo
Откриха праисторическа магистрала по трасето на строящата се АМ „Марица”
64823
Откриха праисторическа магистрала по трасето на строящата се АМ „Марица”
  • Откриха праисторическа магистрала по трасето на строящата се АМ „Марица”

Уникално праисторическо светилище може да забави строежа на магистрала „Марица". Светилището попада в бъдещото трасе на последния участък на автомагистралата. Спасителните археологически разкопки са в местността Хауза, в непосредствена близост до граничен пункт Капитан Андреево. Разкопките продължават вече трети месец. Извършват се от много голям екип на Националния археологически институт и музей към БАН, с участието на археолози и студенти от почти цялата страна и обхващат  площ от 25 дка.

Една от изключително интересните находки е установеното трасе от широко известния в древността и през по-късните епохи римски път Виа Диагоналис. Проучен е участък с дължина около 130 м, който е бил използван от ІІ до VІ век. Изграден е от едър речен чакъл. Унакална е обаче ширината му - около 18 м! Досега регистрираните участъци от този военен път по цялото му протежение от Средна Европа до Константинопол са с ширина 6-8 м. Ръководителят на разкопките сравни участъкът в Хауза  с „една истинска магистрала".

Голямата част от цялата проучвана площ в местността е покрита със структури от ямно светилище, което включва останки от централна обредна постройка, стотици обредни ями и три рова, два от които са концентрични и обграждат сакралното пространство. Този комплекс от периода между 5200 и 4800 години преди Христа няма аналогии в Югоизточна Европа и е сериозен принос към знанието за първата европейска цивилизация, процъфтявала в днешните български земи. Вторият етап на използване на изследваната местност е средната бронзова епоха - около 1800 - 1700 г. пр. Хр. Установени са отново няколко обредни ями, които са рядкост в българските земи. Третият период на използване на района е ранната и късната желязна епоха - І хилядолетие пр. Хр. Проучени са няколко десетки тракийски обредни ями, някои от които с много големи размери. Открити са две средновековни землянки и поне три обредни ями с човешки жертвоприношения от VІІІ-ІХ век. В една от ямите е открит скелета на дете, което е било жертвано.

Археолозите искат един месец удължаване на срока на проучванията на светилището, върху което ще премине АМ „Марица". Още подробности за откритията там от гл. асистент Виктория Петрова - помощник-ръководител на разкопките и от проф. Васил Николов ръководител на разкопките.