Астрономи са наблюдавали троен квазер
Астрономи са наблюдавали троен квазер / netinfo

Учени за пръв път успяха да наблюдават троен квазер. Това бе съобщено на срещата на Американското астрономическо общество в Сиатъл.

Квазерите са силни източници на енергия, които както се смята се захранват от свръхтежки черни дупки. Първоначално изследователите са смятали тройката за зрителна илюзия, следствие от разделянето на светлини лъчи. Специалисти от обсерваторията на хавайските острови са потвърдили: системата наистина се състои от три черни дупки.

Всеки квазер е изработвал огромно количество електромагнитна енергия, включително и видими светлинни и радиовълни. Квазерите са се захранвали с газ, попадащ в черната дупка, намираща се в центъра на една или друга галактика.

Най-много “гориво” квазерите са получавали при сблъсъка или сливането на галактики. Единичен квазер може да бъде хиляди пъти по-ярък, отколкото цяла галактика, състояща се от милиарди звезди. Системата LBQS 1429-008 е била изучавана от професор Джордж Джорговски от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена.

Тя е била открита от друга група астрономи през 1989 г., но тогава са сметнали, че тя се състои от два квазера, а трите са смятани за оптична илюзия. “Квазерите са изключително редки обекти. Да бъдат открита на едно място три е безпрецедентен случай”, коментира професор Джорговски. Впрочем той не изключва в бъдеще да бъдат открити и четворни квазери. (БГНЕС)