Овчаров: Ако оставката на Станишев ще спаси правителството, трябва да бъде дадена веднага
Овчаров: Ако оставката на Станишев ще спаси правителството, трябва да бъде дадена веднага / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Единственият изход от ситуацията е да се даде нов кредит на доверие на Пламен Орешарски, който да бъде освободен от политическата опека и да бъде оставен да работи.

Това коментира в интервю за Дарик Румен Овчаров.

Дългогодишният зам.-председател на БСП, който сега не е част от оперативното ръководство на левицата, подчерта, че лидерите на БСП и ДПС са пропуснали шанса да реагират адекватно още в събота и да успокоят нарастващото недоволство сред българите:

„Това не е решение на Пламен Орешарски, това решение му е наложено и Пламен - поради недостатъчната си опитност като политик от такъв ранг, очевидно все още робува на прекалената деликатност и лоялност към тези, които го подкрепят в парламента", каза Овчаров.

По думите му, ако в събота същите тези лидери бяха реагирали малко по-адекватно и го бяха оставили да излезе и да признае грешката си, хората от улицата щели да проявят разбиране.

„Защото няма разумен човек в момента, който отново да иска избори", добави Овчаров.
„Не приемаме този елементарен опит да обясним всичко с първобитен реваншизъм. Едва ли не сега ще изберем Пеевски, защото той ще им разкаже играта на тези, ще им вади зъбите. Не е това подходът - дайте да пуснем едните мутри да се борят с другите мутри, пък ние ще ги погледаме и който оцелее - ще му ръкопляскаме после", каза Овчаров.

Според него трябва да се даде нов кредит на доверие на Орешарски, да се остави даже да направи промени в правителството, като смени министри, които са му били наложени по същия начин.

„Сега е моментът да го каже и да го направи. Ако не се вземе в ръце, както стана най-кратко живущият кандидат за кмет на София преди 10 години, така може да стане и най-кратко живущият министър-председател на България", обясни Овчаров.

Той добави, че правителството трябва да бъде спасено и ако оставката на Сергей Станишев би помогнала за това, тя трябва да бъде дадена веднага. Овчаров се обяви срещу самоцелното отстраняване на Станишев от лидерския пост в БСП, но подчерта че съдбата на кабинета ще бъде ясна до часове:

„Ако преценим, че оставката на Станишев е елемент, който би помогнал за спасяването на правителството, тя трябва да бъде дадена веднага. Целта трябва да бъде спасяването на правителството", добави депутатът на БСП в 41-то Народно събрание.

„Имат буквално 24 часа, не повече, днес и утре са решаващи. Искам да кажа на всички политически лидери - да спрат да се изживяват като център на вселената. Ако кабинетът не устои, за тях просто не ми се мисли. Основното е спасяването на кабинета и предпазването на България от хаоса и безвремието на едно циклично безвластие. Ако спасяването на кабинета минава през оставката на Станишев и цялото ръководство на партията, това е най-малката жертва, която може да бъде направена", каза още Овчаров.

Цялото интервю с Румен Овчаров четете ТУК.