Над 4000 участници идват за Петропавловския събор на народното творчество
Над 4000 участници идват за Петропавловския събор на народното творчество / DarikNews.bg

Над 4000 изпълнители от цяла България ще вземат участие в поредното издание на Петропавловския събор на народното творчество край Лясковец, който ще се проведе на днес и утре на сцената на Петропавловския манастир. Съборът протича под патронажа на кметовете на В. Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Трите общини организират форума на принципа на равнопоставеност в организационно и финансово отношение. Тази година домакинството е на община Лясковец.

Очакват се да дойдат над 200 състава от страна и чужбина, които ще представят фолклорни песни, танци и обичаи. Тази година ще има и международно участие на групи от Грузия и Молдова. Най-възрастният участник е 84-годишната Мария Григорова от женска фолклорна група при читалището в село Григориево, общ. Елин Пелин, а най-малкият - 2-годишната Памела Курдова от група за изворен фолклор от Хотница.

Въпреки че съборът няма конкурсен характер, изпълненията ще бъдат оценявани от творческа комисия в състав акад. Крум Георгиев, председател на Обществото за фолклор в България, проф. Елена Кутева, директор на Държавния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев", доц. Митко Димитров от ВТУ и Галя Чохаджиева, етногаф от Регионалния исторически музей. Всички участници ще получат грамоти.

Първото издание на събора е проведено през 1993 година по предложение на община В.Търново и със съдействието на другите две общини при принцип на равнопоставеност в организационно и финансово отношение. Първоначално е с регионален характер и първите три години е с ежегодни издания. Големият интерес към него води до промяна на статута в национален и изданията му стават на 2 години /всяка нечетна/.

За провеждането на фолклорния форум трите общини са осигурили от бюджетите си по 5 000 лева. Тазгодишното издание е в подкрепа на кандидатурата на регион Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 г.

Изпълненията в двата дни ще протичат на две сцена край Петропавловския манастир. Официалното откриването днес ще бъде от 11,30 часа. Поканени са народната певица Росица Пейчева и танцова формация "Етноритъм".