Национален Еньовденски събор на Българския фолклор и българските традиционни ястия
Национален Еньовденски събор на Българския фолклор и българските традиционни ястия / DarikNews.bg, архив

Трето издание на Национален Еньовденски събор на Българския фолклор и българските традиционни ястия ще се проведе в местността „Мечи кладенец" -почивна база село Пряпорец.Целта на събора е да издири, обогати, популяризира и съхрани българския фолклор и традиционните български ястия - непресъхващ извор на нашата култура. От 10 часа започва участието на певчески групи, индивидуални изпълнители, танцови групи и групи за изворен фолклор от различни области на страната. Те ще подготвят и представят минимум две ястия характерни за техния регион с информация за името и съдържащите продукти. За участниците няма възрастови ограничения.

Съборът има конкурсен характер. Жури в състав: Председател - Крум Георгиев - член на международна академия за традиционно изкуство, носител на световен „Оскар" за фолклор; Доцент д-р Евгения Иванова - етнограф в регионален исторически музей гр. Ст. Загора; Иван Цонев - концерт майстор на Ансамбъл „Загоре" гр. Ст. Загора; Недко Иванов - художествен ръководител на Ансамбъл „Нашенци" гр. Ст. Загора; Златина Чорева - уредник в Национален парк музей „Шипка - Бузлуджа" гр. Казанлък ще определи класиралите се изпълнители на първо, второ и трето място.

Отличените изпълнители ще получат дипломи, медали и предметни награди. Колективите с отличените ястия за: уникалност, автентичност, вкус, визия, оригиналност и уникален десерт ще получат дипломи и предметни награди. Всички колективи и индивидуални изпълнители ще получат грамоти за участие и предметни награди.

На второто издание на събора през 2012 г. участваха 32 колектива от 6 области и 14 общини.

Счита се, че срещу Еньовден различните треви и билки придобиват най-голяма лечебна сила. Затова рано в зори ще бъдат набрани билки, с които ще се увие венец поставен на входа на комплекса. Всички участници и гости на събора ще имат възможността да се проврат през него за здраве.

Организатори на събора са : НЧ „Пробуда - 1928" с. Змейово, НЧ Хр. Ботев - 1928г" с. Пряпорец, НЧ „Кирил и Методий- 2010 г" с. Борилово, НЧ „Николай Лилиев - 2005 г" гр. Ст. Загора, Кметствата на селата Пряпорец, Борилово и Змейово, Международна организация за фолклор българска секция - Общество за фолклор.