Делян Пеевски се оттегля, Орешарски ще предложи нова кандидатура за шеф на ДАНС
Делян Пеевски се оттегля, Орешарски ще предложи нова кандидатура за шеф на ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Делян Пеевски изрази готовност да се оттегли от ДАНС
64724
Делян Пеевски изрази готовност да се оттегли от ДАНС
  • Делян Пеевски изрази готовност да се оттегли от ДАНС

Министър-председателят Пламен Орешарски заяви, че приема заявлението на Делян Пеевски да се оттегли от поста председател на ДАНС. „Решението бе съгласувано с мен и ръководителите на политическите партии БСП и ДПС - Сергей Станишев и Лютви Местан, като проява на отговорност и зрялост в създалата се ситуация", се посочва в позиция на министър-председателя, съобщиха от правителствената информационна служба.

"Получих уверение на ръководителите на парламентарните групи, които подкрепят правителството, че ще инициират отмяна на решението на парламента за председател на ДАНС. Това отваря пред мен възможност да предложа нова кандидатура след консултации", заявява още Орешарски.

По-рано през деня в писмо до медиите избраният в петък за шеф на ДАНС Делян Пеевски заяви, че е приел да изпълнява отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. "Пак в тяхно име, съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми", добави депутатът от ДПС.

Пълният текст на писмото на Делян Пеевски, разпространено до медиите, гласи:

Приех да изпълнявам отговорностите на председател на ДАНС в името на гражданите, обществото, държавата. Пак в тяхно име съм готов да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени Решението за избирането ми.

Този акт е израз на общата отговорност - моята, на премиера Пламен Орешарски и на председателите на БСП и ДПС г-н Сергей Станишев и г-н Лютви Местан.

За мен властта не е самоцел. Неслучайно още не съм подписал акта за встъпване в

длъжност. Убеден съм, това е характеристика на новото управляващо мнозинство. Ние поехме отговорността за управлението в името на публичния интерес след 4 години власт на лица с криминален генезис от подземието. За тях властта е самоцел. Извън нея те се чувстват несигурни. Боят се от неизбежните разкрития. Наясно са, че времето, отредено за новото управление, е техният най-голям бич. Затова тръгнаха по пътя на деструкцията и се прицелиха в мен, защото знаят, че съм човек, който може да им противостои ефективно.

Кабинетът Орешарски има право на кредит на доверие, за да реализира реформите в правосъдието и вътрешния ред и да изведе страната от блатото на престъпното управление. Ако в името на този най-висш национален интерес е необходимо председателят на ДАНС да бъде професионалист от кариерата, аз съм достатъчно доблестен да приема с вътрешна убеденост това.

Противно на системното натоварване на публичния ми образ с безпочвени и незаслужени съмнения, аз имам мъжката си съвест да заявя, че нищо и никой не стои по-високо от националната сигурност на България.

Смятате ли, че скандалът „Пеевски” ще доведе до падане на кабинета „Орешарски” и нови избори? Участвайте в анкетата ни ТУК