Световен ден на кръводаряването - 14 юни
Световен ден на кръводаряването - 14 юни / Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Световният ден на кръводарителя, 14 юни, ще бъде отбелязан в централата на Българския червен кръст. За десети път БЧК и Националният център по трансфузиология и хематология обединяват усилия за превръщането на деня в значимо национално събитие, в ден за благодарност към доброволните кръводарители.

Милиони хора по света дължат своя живот на други хора, които никога не са срещали - хора, които даряват своята кръв по своя воля и без да получават облаги или материални стимули за това. За съжаление в нашата страна броят на доброволните кръводарители е крайно недостатъчен и страната изпитва хроничен недостиг на кръв и кръвни продукти.

Много страни, включително България, са зависими от даренията на роднини и близки, а в някои страни все още дарителите получават дори заплащане. "За да има достатъчно кръв и кръвни продукти, е нужно на година около 400 хиляди души да даряват средно по един или два пъти. А у нас обикновено даряват около 30 хиляди души на година, което е крайно недостатъчно. Сами се досещате, че изоставаме, и че трябва да вдигнем десет пъти нивата, за да не страдаме от недостиг на кръв", заяви пред БГНЕС Юлиан Иванов от Българския алианс по кръводаряване.

И ако по документи кръводаряването е доброволен акт на благородство, то една определена група хора са го превърнали в бизнес. "Това е един силно мародерски бизнес, те се възползват от нещастието на други хора. Точно затова е една от нашите задачи - чрез активизиране на хората да даряват, да се премахне и този проблем", каза Иванов.