Пускат Дунав мост 2
Пускат Дунав мост 2 / снимка: Sofia Photo Agency, архив

13 години след подписването на споразумение за втори мост между България и Румъния, той вече е реалност. Дунав мост 2 ще бъде открит с официална церемония днес.

На откриването ще присъстват президентът на Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Михаил Миков, министър-председателят Пламен Орешарски, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов, министър-председателят на Румъния Виктор Понта, членове на правителствата на двете страни, народни представители, европейският комисар за регионална политика Йоханес Хаан, участници в реализацията на проекта през годините и др. Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще отслужи водосвет.

Началото на проекта за втори мост на река Дунав е поставено на 5 юни 2010 година с подписване на споразумение между България и Румъния, припомня БГНЕС. През 2006 година са проведени тръжни процедури за проектиране и строителство на моста и за проверяващ инженер и надзор на строителството. Първата копка на обекта бе направена от тогавашния премиер Сергей Станишев на 13 май 2007 година. Грубият строеж на Дунав мост 2 приключи миналата година в мандата на Бойко Борисов, а довършителните работи - тази година.

Общата стойност на проекта възлиза на 282 милиона евро, от които 106 милиона евро са отпуснати от европейските фондове, а останалата част включва национално финансиране, както и частни инвестиции. Мостът е построен в част на река Дунав, където широчината на реката е приблизително 1300 метра. Дължината на моста е около 1.8 км и има четири пътни ленти, влакова линия, тротоар и алея за велосипедисти.

Правителството реши да бъде открит и граничен пункт между България и Румъния, който да свърже градовете Видин и Калафат. Българските и румънските гранично-полицейски органи ще извършват съвместни проверки на шосейния граничен преход, който е изграден на румънска територия и на железопътните гранични преходи, които са на българска. Пешеходците и велосипедистите няма да плащат такси за преминаване по втория мост над река Дунав. Таксите за преминаване са същите като тези за преминаване на моста при Русе - Гюргево - от 6 до 37 евро в зависимост от вида на превозните средства. От заплащане на такси са освободени автомобилите на противопожарните служби, полицията, спешната помощ на България и Румъния.

Според прогнозите се очаква общо 415 000 превозни средства да преминат през моста през първата година след отварянето му, от които 186 000 коли, 20 000 автобуса и 209 000 камиона, както и 4 745 влака в двете посоки, от които 730 пътнически влака и 4 015 товарни влака. В края на периода (2030 г.), броят на товарните влакове в двете посоки се очаква да достигне 8 504. Очаква се да се генерира трафик и от Гърция, Турция, Македония и съседния район на Сърбия.