Ердоган ще се срещне с представители на протестиращите, напрежението расте
Ердоган ще се срещне с представители на протестиращите, напрежението расте / снимка: Gulliver/Getty Images

Турските протестни лидери се насочиха към Анкара за извънредни преговори с премиера Реджеп Тайип Ердоган, след като демонстрантите отхвърлиха неговото „последно предупреждение" да напуснат истанбулския парк в центъра на масовите антиправителствени демонстрации, предаде АФП. „Ще останем в парк Гези със своите искания и спалните си чували", заяви организацията „Солидарност за Таксим", основната група зад акцията.

Турският премиер е поканил представители на протестиращите да обсъдят проекта за преустройство на площад Таксим в Истанбул. Спорният план бе конкретен повод за започването на протестите, които навлизат в третата си седмица, предава БТА. Борбата за спасяване на 600-те дървета в парка беше посрещната с брутални полицейски репресии, като в последствие се разрасна в национални демонстрации срещу Ердоган и неговото правителство с ислямистски корени, разглеждано като все по-авторитарно.

Напрежението в Истанбул непрекъснато. Тази вечер около 10 000 протестиращи са се събрали на площад „Таксим". Тежко екипирани полицаи, подкрепени от части на жандармерията, са в готовност да разпръснат множеството.

Междувременно Съединените щати очакват от своя "близък приятел и съюзник" Турция да спазва демократичните свободи, даде да се разбере говорителят на Белия дом Джей Карни, цитиран от Ройтерс.

Карни призова турските власти да не наказват хора за това, че са упражнили правото си да протестират срещу правителството. Американските власти разговарят по въпроса с турските на различни равнища, отбеляза той.

САЩ подкрепят идеята за провеждане на референдум в Турция относно съдбата на парк Гези в Истанбул, решението за премахването на който стана повод за вълнения в цялата страна. Това заяви пред журналисти представителят на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки, цитирана от РИА Новости.

„Подкрепяме мерките, които имат за цел разрешаване на ситуацията, включително предложения референдум", каза Псаки, цитиран от агенция Фокус.

За възможността за провеждане на допитване до народа съобщи турският вестник „Хюриет", като се позова на председателя на управляващата Партия на справедливостта и развитието Хюсейн Челик. Заявлението на Челик е било направено след срещата на премиера Реджеп Тайип Ердоган с 11 активисти, които настояват за съхраняването на парка.

По думите на Псаки Държавният департамент е обезпокоен от натиска над медиите в Турция през последните дни. Турският телевизионен регулатор глоби няколко местни телевизионни канала заради директно излъчване от мястото на безредиците на площад „Таксим" с мотива за прекалена жестокост на някои кадри.