14 юни - Световед ден на кръводаряването
14 юни - Световед ден на кръводаряването / Sofia Photo Agency, архив

Днес е Световният ден на доброволния кръводарител. 14 юни е обявен от ООН за Международен ден на кръводаряването. Инициатори са Световната здравна организация, Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец и Международното дружество за кръвопреливане и се чества от 2004 година насам.

От центъра по трансфузионна хематология при великотърновската болница "Д-р Ст. Черкезов" призовават гражданите да дарят кръв в днешния ден. Великотърновските хематолози благодарят на всички доброволни кръводарители, които са спасили живот и са помогнали на много хора. 

По повод Световния ден на кръводарителя от 10:00 ч. пред Факултета по изобразителни изкуства на ВТУ ще се проведе информационна кампания.

994 души са дарили кръв във великотърновския център през първите пет месеца на годината. От тях 851 души са близки и родственици. За същото време на миналата година те са били 1071 души. За съжаление броят на хората, които даряват кръв, намалява в сравнение с миналата година. Разчита се почти изцяло на фамилното кръводаряване, а целта е доброволното, коментират специалистите. Според тях, за да се мотивират хората, трябва да има постоянна информационно-образователна кампания за този хуманен дълг.