Велизар Киряков: В следващите десет години ще видим все повече енергийно независими хора, не енергийно бедни
Велизар Киряков: В следващите десет години ще видим все повече енергийно независими хора, не енергийно бедни / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

"Зелени алтернативи" е пространството в Дарик радио и DarikNews.bg, в което се дискутират зелени теми като възобновяемата енергия, енергийната ефективност и опазването на околната среда. Ще ни гостуват специалисти и експерти по всички тези въпроси. Тази седмица наш гост е Велизар Киряков - председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ).

Велизар Киряков е председател на Асоциацията на производителите на екологична енергия (АПЕЕ) още от учредяването й през 2004 година. Собственик е на първия в България вятърен парк, който се намира край Шабла. През последните години работи активно за въвеждането и реализирането на проекти, свързани с производството на електроенергия от вятърни паркове в България. Завършва топло- и ядрена енергетика в София, но е застъпник на енергията от възобновяеми енергийни източници като смята, че България притежава огромен потенциал за нейното развитие.


Да ни представиш Асоциацията на производителите на екологична енергия. Колко компании членуват в нея?

В момента членуват около 40 компании, преди 2 години бяха около 100 компании, но голяма част от инвеститорите се изтеглиха от България.

Защо?

Това, което е непредсказуемост на политиката и откровен рекет, който имаше срещу тях. Мога да кажа, че такива големи компании като „Вестас", имаха офиси, служители, които бяха наели. Тази година, окончателно, последният човек се изтегли, „Дженерал електрик" бяха тук и те се изтеглиха, "Гамес" също се изтеглиха. Изключително големи производители се изтеглиха и вместо ние да привличаме инвестиции, в момента имаме отлив. Инвеститорите бягат и се чудят как да избягат.

Какво прави бизнесът във вашата сфера, обединявате ли се с останалите колеги, събирате ли се, поставяте ли си твърдо и ясно вашите искания?

Преди две години стартирахме обединение, което беше обединение на всички асоциации. То даже се казва Конфедерация на асоциациите за екологична енергия, с което се опитахме да решим различията, които имаме между отделните възобновяеми енергиини източници. В нея влизат почти всички асоциации- за биомаса, за вятър, за фотоволтаици, въпреки, че те в момента са много оплюти, а според мен, това е бъдещето. Допуснаха се много грешки, но би трябвало да продължим да развиваме фотоволтаиците, защото това е единствения начин хората да станат независими от монополите като поемат отговорност да монтират тези фотоволтаични панели по покривите или където и да е и да си произвеждат сами енергията, а не да чакат някой да им достави и те да протестират, че било много скъпо.

Както примерно е в Германия и на други места по света, произвеждат си соларни панели, произвеждат си ток.

Да, каквото могат. Даже нашата асоциация беше тази, която в новия закон, който излезе, член 24 , който даваше възможност на битовите производители, те така го бяха казали: „Битовите потребители да станат производители" като имат възможност да монтират до 30 киловата панел на покривите и за малките и средни предприятия, които имат възможност-до 200 киловата.

Ще те върна към принципното и философско решение на въпросите. Какво разкрива настоящата прогноза, какви са предстоящите прогнозите за социално икономическа обосновка за развитие на проектите в зелената и енергийна сфера? Каква е твоята позиция относно общото зелено бъдеще в рамките на тази и на следващата година?

Ние имаме един голям проблем в момента-това е, че последните години се изля много помия върху зелената енергия. Бяхме посочени като виновници за всички увеличения на цените и за нещастието на българския народ, за това, че плаща скъпа енергия. Даже като говорих с едни евродепутати, те казаха:"България е единствената страна, в която зелената енергия е черна". За съжаление, не виждаме, поне за нас, в близките 2-3 години да има промени в инвестиционния климат и промени в отношението към зелената енергия. Зелената енергия се случи благодарение на ЕС, защото той ни наложи едни квоти, които имаше в България, иначе конвенционалните бяха достатъчно мощни, за да не разрешат навлизането на зелената енергия. Лошото е, че политиците предпочитат да говорят против зелената енергия, вместо да обяснят на хората, че това е по-добро бъдеще на България, тъй като зелената енергия няма разходи за гориво и тя остава постоянна като цена.

Да, но имаме ново управление, нови управляващи, нов премиер. Има ли знаци вече, че нещо може да се промени?

Трудно бих казал, че има знаци, но това, което е хубавото е, че в европейски план Партията на европейските социалисти, заедно със "зелените", е за развитие на зелената енергия. Нашият председател на партията на европейските социалисти би трябвало да се съобразява с решенията.

Господин Станишев имаш предвид, премиерът в сянка.

Да, премиерът в сянка.

Може от там да се появи някой вятър. Не е ли едно от основните условия за икономически растеж на едно общество да е на лице едно високо ниво на конкурентноспособност? Зелената индустрия определено се създава, както ти каза, има си традиционни източници, които трудно са ви допуснали. Кои са обаче най-сериозните проблеми и спънки в енергийния бранш по отношение на зеления сектор, кои са механизмите в България, които пречат на развитието на сектора?

Ако решите да направите някаква централа, с възобновяем енергийни източник, процесът, по който трябва да набавите всички необходими разрешителни, обикновено е свързан със седем, осем министерства в България.

Това е сериозен обход, поход.

Той отнема 2-3 години, докато въпреки последните изменения в закона, за които ви говорих-за малките до 30 киловата. Там опитахме да направим много опростени процедури, които би трябвало да свършат за един месец. Дори в момента, ако искате да си сложите фотоволтаичен покрив, гарантирам ви, че ще ви трябва поне една година да си набавите необходимите разрешителни, които са безумие, честно казано. Нищо, че е във вас, вие трябва да вземете разрешение от архитекти за строителство, трябва да отидете в ЕРП-то, а ЕРП-то ви казва, че не може така да ви даде, ще ви направи проучване, ще пита Националната електрическа компания дали може да ви присъедини. За 4 киловата трябва да пита Националната електрическа компания, дали можете да бъдете присъединени. Долу горе това отнема около една година, ако имате достатъчно много свободно време да ходите по институциите.

И устискаш. Имах един въпрос-как да бъдат привличани инвеститори в сектора за постигане на по-добри икономически практики, но ти го обезмисли. Ти казваш, че те си тръгват.

Имаме много голям отлив на инвеститори, даже тези, които са инвестирали, които са построили вятърни паркове, фотоволтаични паркове, но в момента мога да ви кажа, че почти всеки ден някой ми се обажда и пита дали няма някой, който би искал да купи. Те са готови да си заминат от България, защото няма предвидимост на средата, в която се работи.

Въпреки директивите от страна на ЕС, че до 2020 година определени проценти трябва да бъдат от зелени възобновяеми източници, че до 2030 година трябва да се случи друго...

45%- в момента се обсъжда. Може би догодина ще излезе новата директива, защото сега чакаме да излезе зеленият доклад, да излезе белият доклад и след това вече ще излезе директивата. Аз съм член на борда на директорите в европейската федерация и затова знам.

Бяхме заедно на един форум преди десетина дни, там европейските ни гости , в лекции, ясно и категорично ни посочиха, че това трябва да се прави , че трябва да се върви в тази посока, какви са реалните стъпки. Много интересен беше и доклада за боклуците-там нищо не правим също. Бяха отличени Сан Франциско и Италия, че имат 80-90% вече обработка на самия боклук. Всичко показва, че светът върви в тази посока, ние обаче казваме: "Не". Как е в съседните страни и те ли казват не? Пакет ли сме?

Почти цяла Югоизточна Европа, Южна Европа, почти сме в пакет, тъй като настъпи кризата и правителствата решиха по същия начин, да се спасяват със "зелените". Това не се случва в северните страни, защото те по-добре си правят сметката. Всъщност, "зелените" откриват много работни места. Обикновено откриват работните места в слабо населени райони, където няма достатъчно работа, а и работата, която е в зелените технологии изисква не някой, който да копае въглища в мината, а инженерни кадри. Това спомага младите хора да бъдат задържани дори в селата, дори в общини, в които няма някакво производство. От друга старана е това, което се случва в Германия. Защо те искат да развиват зелената енергия? Защото тя създава много работни места, хората работят и те не им плащат социални помощи,те им осигуряват работа, което е много по-евтино. Когато се правят изчисления, защо трябва да развиваме зелената енергия, те вземат всички показатели, които трябва да бъдат отчетени

Казахте, че в асоциацията сте 40 компании. На колко души давате работа?

В момента даваме работа на 10 000 човека-имаме хора, проектанти, строители. 10 000 човека в сектор, който е само във вятъра.

Който не мърси въздуха, който е чист и се възстановява от само себе си.

По точно е да казваме неизчерпаема енергия, защото възобновяема е много трудно. Тя е просто неизчерпаема енергия, която съществува.

Банките как се отнасят към вас? Механизъм на финансиране, имат ли ви доверие?

Имаше един бум преди две години. В момента, ако влезете в банката и кажете, че искате кредит за неизчерпаем източник, за да правите нещо и те почват да ви гледат като терорист от Алкайда. Не само, че ти се взривяваш, а и тях ще искаш да взривиш. Те не искат да чуят въобще за такова нещо. Защото банката, за да отпусне кредит, да даде пари, тя трябва да направи оценка на риска. Банката като направи оценка на политическия риск в България, то оценката на политическия риск е изключително голям-повече от100% и банките затова не искат да мислят за това.

Това е тяхно решение, българско решение, местно. Но кои са най-големите разминавания между европейското законодателство и националното?

Нямаме големи разминавания. По документи всичко е изпълнено. По документи, например, българският закон казва, че имаме гарантирано изкупуване на електрическата енергия. Но вие знаете, последно време, всички фотоволтаици, вятърни оператори бяха ограничавани до 40%. Най-големият проблем, който имаме, че институциите не изпълняват законите, които те самите приемат. Оказа се, че законът е за коне, а не за институциите. Самите те, това, което приемат не го изпълняват. Иначе отчитаме пред ЕС: „Да, направихмеи всичко". Нямаме някакви особени разминавания.

Рубриката "Зелени алтернативи" се осъществява в партньорство със сдружение "Съюз на производителите на екологична енергия-BG", сдружение с нестопанска цел за осъществяване на обществено полезна дейност. Популяризира дейности в областта на възобновяемите и алтернативни източници на енергия, развива и реализира инициативи в областта на енергийното производство Сдружението осъществява и развива двустранни и многостранни връзки с органи, организации, дружества и лица в България и чужбина за изпълнение на своите цели.

Чуйте целия разговор:

 

Каква е оценката за нашия парк-вятърен и воден, от колеги от бранша, но чужденци? На изложението  Интер Експо Център видях много италианци, австрийци, поляци, вие работите заедно. Да дадеш примери за добри практики между наши и чуждестранни компании.

Мога да кажа, че преди 4-5 години имахме нужда от такива добри практики. Оказа се, че в момента нямаме нужда от някакви чуждестранни инвеститори, които да ни кажат какво е ноу-хау. Мога отговорно да твърдя, че имаме достатъчно капацитет и хора, които са готови. Даже имаме сектори, в които те знаят повече от самите чужденци, така че може да изнасяме ноу-хау. Аз имах 3 души, които бяха по поддръжка на ветрогенераторите-единият работи в Англия, двама работят в Германия. Не работят в Либия, Тунис или в някаква трета страна, а отидоха да работят в тези страни, от които ние черпихме ноу-хау.

Какви изводи можем да си направим от всички, случили се в последно време-успешни и неуспешни стъпки в сектора? Коя е правилната посока, която страната трябва да следва, спрямо своята енергийна политика, да помогне на икономика си, на регионите си, на местните хора?

Първото, което трябва да направим е дългосрочна енергийна стратегия-30 годишна, а не 5 годишна, не 10 годишна. Трябва да имаме предвидимост и устойчивост, а не някой днес се събудил политик и решел, че това няма да бъде така или, че станало зле. Третото, което трябва да бъде-прозрачност. Това, което също го няма, защото някой прави нещо, бил го направил някак си, нямаме тази прозрачност. И последното, което казах и преди- това е независимостта, за което се борим от асоциацията. Всеки български гражданин и малко и средно предприятие да бъде независим производител на собствената си енергия, да не зависи от монополите.

Доста критикувахме, с нещо положително да завършим-хубав пример от асоциацията, което работите, нещо оптимистично? Духа ли в Шабла, по Черноморието духа ли?

Вятърът духа и слънцето пече. Оптимистичното е, че няма как да бъде спрян този процес, защото той се развива, Преди говорихме за IT технологиите, сага говорим за енергийни технологии и постоянно пада себестойността на тока, който се получава от това. В следващите 10 години ще видим все повече енергийно независимо хора, не енергийно бедни.