Турският вътрешен министър поиска край на окупацията на парк Гези
Турският вътрешен министър поиска край на окупацията на парк Гези / Gulliver/Getty Images

Турският вътрешен министър Муамер Гюлер заяви, че окупацията на парк Гези в Истанбул трябва да спре бързо. Паркът е център на антиправителствените протести, които разтърсват Турция от две седмици.

"Окупацията на парк Гези не може да продължава. От 1 юни някои групи окупират общественото пространство и затрудняват достъпа на другите..., всичко това трябва да спре, преди да причини още напрежение. Това положение не е приемливо в една демокрация", заяви Гюлер пред медиите в Анкара, пише БГНЕС.

"Ние взехме необходимите мерки за сигурност. Полицията е готова всеки ден да възстанови реда и да гарантира сигурността", допълни той.

Снощи турският премиер Реджеп Тайип Ердоган предложи на някои представители на протестиращите да приемат организирането на референдум по проекта за преустройство на площад Таксим в Истанбул и за бъдещето на парк Гези, чието разрушаване предизвика протестите срещу правителство.

След срещата неговият вицепремиер Хюсеин Челик заяви, че паркът, който няколкостотин активисти продължават да окупират, трябва да бъде евакуиран възможно най-скоро.