Поставят Антихрист - насън и наяве на Царевец
Поставят Антихрист - насън и наяве на Царевец / плакат: организатори

Спектакълът „Антихрист - насън и наяве" по романа на Емилиян Станев ще бъде представен на хълма Царевец. Постановката, режисирана от Валерия Вълчева, ще се играе тази вечер от 19.30 часа при свободен вход. Вълчева е направила и сценария, обединявайки текстове от две произведения на Емилиян Станев - романът „Антихрист" и незавършената му творба „Насън и наяве".

Шуменският актьор Милен Димитров влиза в образа на Еньо-Теофил. Той се превъплъщава и в образите на Теодосий Търновски и Патрийрх Евтимий. На сцената заедно с професионалния актьор ще излязат и четирима музиканти. Иван Александър Цанев и Дамиан Димитров са ученици в СОУ „Емилиян Станев" и свирят на цигулка. Другите двама музиканти са Бранко Вълчев, който свири на ударни,  и 33-годишният гъдулар Йордан Иларионов.

В навечерието на Еньовден героят Еньо-Теофил, пътешественик през времена и пространства, монах-исихаст, богомил и пътуващ артист, ще се завърне на хълма Царевец, откъдето е поел през ХІV век, за да ни разкаже за миналото му величие и да разиграе трагичните и смешни свои приключения, тръгнали от виденията на гениалния Емилиян Станев.

"Антихрист - насън и наяве" е съвместен проект на сдружение „Емилиян Станев" и Регионалния исторически музей във В. Търново. Спектакълът беше създаден миналата година и спечели финансиране от Община Велико Търново в подкрепа на кандидатурата ни за Европейска столица на културата - 2019. През ноември м.г. постановката беше представена в шест поредни дни в лапидариума на Регионалния исторически музей.